Românii rămași izolați în diferite orașe ale Italiei trec prin momente grele de incertitudine, generate de răspândirea rapidă a coronavirusului în această țară și de măsurile drastice impuse de autorități populației. Andreea, o româncă plecată de 25 de ani din România și stabilită în apropierea orașului Milano, ne-a povestit trăirile ei din aceste zile, în care Italia luptă, cu granițele închise, împotriva virusului care a generat multe decese în această țară.

"Suntem destul de speriați și îngrijorați pentru că nu știm la ce să ne așteptăm în continuare. Răspândirea virusului a fost foarte rapidă și într-un timp extrem de scurt, lucru care a luat prin surprindere atât autoritățile, cât și populația. La Milano, sunt foarte puțini oameni pe stradă, iar dacă au nevoie să iasă din case pentru cumpărături sau alte treburi urgente, sunt foarte expeditivi – nu stă nimeni afară mai mult decât e nevoie”, a declarat Andreea, pentru Wall-Street.ro.

Starea generală este dată de incertitudine, prudența și teamă.

Citește și Mărturia unui român de lângă Milano: Nu ai voie sa ieși din casă decât ca să mergi la job, la magazin sau pentru urgențe medicale

Ea a povestit că, în prezent, lângă Milano sunt deschise magazinele alimentare, farmaciile, băncile, poșta, consulatele și alte instituții, însă contactul cu publicul nu se face direct, ci printr-un ghișeu care este protejat de geam. În hipermarketuri pot intra simultan maximum 40 de persoane, pentru a fi evitate aglomerările.

Autoritățile italiene au luat recent hotărârea de a închide toată țara, iar premierul italian a declarat, într-o conferință de presă, că toate locurile publice se vor afla în carantină, urmând să rămână deschise farmaciile și câteva magazine alimentare.

Andreea ne-a relatat că salariații, români sau italieni, întâmpină dificultăți în a-și desfășura activitatea, din cauza închiderii multor societăți.

”La nivel de business, de exemplu în construcții se poate lucra, pentru că este în aer liber, dar lucrătorii nu își pot cumpără materiale de constucții pentru că sunt închise magazinele. Deci...tot sunt blocați. De asemenea, cei care lucrează cu instituțiile publice, cum sunt arhitecții, de exemplu, au stopat activitatea”, mai spune Andreea.

Tot ea a arătat că multe persoane, în special din rândul italienilor, sunt furioase că sistemul de sănătate nu poate face față.

”Deși sunt puține cazuri de persoane care au nevoie de terapie intensivă (sub 1% la nivelul țării), spitalele nu au locuri suficiente. Italienii și-au dat seama că sistemul lor de sănătate este unul foarte prost. De aceea, încearcă să ia măsuri disperate să stopeze sau să încetinească extinderea virusului, nu pentru că este o boală foarte gravă, ci pentru că nu fac față cu numărul de paturi. Așadar, nu gravitatea bolii este problemă, ci sistemul defectuos”, a încheiat Andreea.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri