Un număr de 200.000 de contracte de muncă suspendate au fost înregistrate la nivelul acestei săptămâni, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

"Din datele pe care le avem la dispoziţie în Registrul electronic al evidenţei salariaţilor, REVISAL-ul aşa cum este cunoscut, evidenţa pe care o avem la nivelul acestei săptămâni ne arată un număr de 200.000 de contracte de muncă suspendate. Sigur este o situaţia gravă. Ne-am pregătit cu o estimare undeva la 300.000 - 400.000 pentru această perioadă acoperită de decretul preşedintelui (starea de urgenţă, n.r.). Urmărim permanent evoluţia lucrurilor şi în mod evident vor urma noi decizii în funcţie de evoluţia lucrurilor", a precizat ministrul Muncii la Digi24, conform Agerpres.ro.

Potrivi datelor de la Inspecţia Muncii, numărul salariaţilor activi era de 5,62 milioane la finele lunii februarie 2020.

În opinia sa, prioritatea Guvernului este sprijinirea financiară a angajaţilor intraţi în şomaj tehnic.

"Urmărim în permanenţă evoluţia lucrurilor şi în mod evident vor urma noi decizii, funcţie de evoluţia acestor indicatori. Banii sunt disponibili, Ministerul Finanţelor s-a mobilizat, premierul urmăreşte cu stricteţe toate aceste decizii şi vom lua decizii pe măsură ce lucrurile se vor schimba în perioada următoare. Pentru moment vrem să ajungă cu promptitudine sprijin la primii angajaţi care se confruntă cu probleme în veniturile de care au nevoie pentru a trăi, şi dacă sunt evoluţii suntem pregătiţi să le facem faţă prin noi măsuri pe care Guvernul le va lua", a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a apreciat că Ministerul Economiei va finaliza rapid procedurile de acordare a certificatului de situaţie de urgenţă, pe baza căruia angajaţii cu contractele suspendate vor putea primi indemnizaţia de şomaj tehnic.

"Sunt convinsă că ministrul Economiei, Virgil Popescu, va face o organizare în minister astfel încât oamenii să primească (certificatul de situaţie de urgenţă, n.r.), în cel mai scurt timp. Suntem conştienţi şi faptul că am emis aceste măsuri vă arată că ne dorim ca sprijinul nostru să vină rapid către angajatorii care se confruntă cu aceste probleme. Certificatul (de situaţie de urgenţă n.r. ) se va atribui unor societăţi comerciale care şi-au închis activitatea ca urmare a deciziilor luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Vă asigur că toţi colegii mei sunt conştienţi de faptul că aceste decizii luate de stat pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus lasă dintr-o dată un număr important de salariaţi într-o situaţie critică. De aceea n-am niciun motiv să cred că Virgil Popescu nu va lua măsuri foarte rapid pentru ca oamenii să nu aştepte după acest certificat şi procedurile să fie cât mai simple şi mai rapide cu putinţă", a subliniat Alexandru.

Aceasta a afirmat că angajatorii vor putea obţine certificatul de situaţie de urgenţă începând cu luna aprilie.

"Când anume se pot duce angajatorii? În prevederile actului normativ se precizează că la începutul lunii următoare, pentru a avea situaţia completă a lunii precedente, în cazul de faţă luna martie, angajatorii pot accesa resursele prin agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă", a explicat ministrul Muncii.

Potrivit datelor de la Inspecţia Muncii, numărul salariaţilor activi era de 5,62 milioane la finele lunii februarie 2020.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri