Criza cauzată de pandemia COVID-19 a afectat cu rapiditate toate elementele vieții sociale pe plan național, dar și la nivel internațional. Bilanțul negativ se dezvoltă și în Marea Britanie. wall-street.ro a luat legătura cu o româncă stabilită acolo, pentru a afla starea de spirit a oamenilor din regiune.

Stabilită în Coventry de aproximativ patru ani, Ionela Dumitrache ia pulsul englezilor în această vreme de criză. Ea povestește, pentru wall-street.ro, cum au evoluat lucrurile și atitudinea oamenilor în decursul ultimelor două săptămâni.

”Când am fost în supermarket, în urmă cu două săptămâni, era aglomerat. Rafturile erau golite, nu aveai ce să cumperi. Până și produsele de igienă lipseau cu desăvârșire. A trebuit să îmi comand online, de pe Amazon. Și ghici ce, și online mai erau doar câteva produse din cele căutate de mine”, relatează Ionela.

Treptat, comportamentele compulsive s-au domolit, iar Ionela menționează cum tensiunea a mai scăzut în rândul oamenilor. În plus, magazinele s-au pregătit pentru valul mare de cumpărători.

”Săptămâna trecută, în schimb, era marfă în magazin, semn că spiritele s-au mai calmat. Nu am fost recent în niciun magazin, însă am văzut niște poze care arătau niște benzi adezive (floor tape) aplicate pe jos, pentru menținerea distanței sociale (social distancing). În schimb, ieri am trecut pe lângă Lidl și erau două-trei cupluri care așteptau la ușă. Bănuiesc că au impus și ceva restricții, în prezent”, explică Ionela.

De asemenea, Ionela menționează că firma la care este angajată își suspendă activitatea până la 20 aprilie. În tot acest timp, angajații vor fi plătiți.

”JLR (Jaguar Land Rover) și alte firme mari de automotive, precum BMW sau Honda și-au sistat activitatea. Deocamdată, data de redeschidere pentru noi, cei de la JLR (aflată în regiunea Birmingham), este 20 aprilie. Dacă vor apărea modificări, ne vor anunța”, declară românca stabilită în Marea Britanie.

Ionela nu uită să menționeze că a rămas plăcut surprinsă de atitudinea companiei la care lucrează. Aceasta a ales să susțină salariile tuturor angajaților până la data 20 aprilie, în condițiile în care sunt mii de oameni care lucrează în compania cu pricina.

”Jaguar și Land Rover este una dintre cele mai mari firme din zonă, au mii de angajați. Practic, JLR a ales să îi susțină pe cel puțin 30% dintre cei aflați în West Midlands. Să nu uităm și de furnizorii sau partenerii lor, la care nu au renunțat (cum ar fi cei care livrează piesele). Este o măsură foarte bună, mai ales pentru noi, cei din diaspora. Suntem mulți români aici, iar plata acestor zile libere ne împiedică să ne întoarcem în țară”, povestește Ionela.

Nu în ultimul rând, Ionela a descris măsurile luate de guvernul britanic pentru a împiedica răspândirea coronavirus. Acestea sunt asemănătoare celor luate de guvernul român.

”Toate restaurantele, barurile, cluburile, sălile de forță sunt închise. Iar condițiile în care avem voie să ieșim din casă sunt următoarele:

  • Să mergem la locul de muncă, numai dacă e absolut necesar să perfomăm acolo.
  • Să facem cumpărăturile (necesitățile) sau să mergem la farmacie.
  • Să facem mișcare în aer liber, cel mult o oră, dar singuri sau însoțiți de persoanele cu care locuim.
  • Și, bineînțeles, trebuie să avem grijă să ne luăm măsuri de ”social distancing”, conchide Ionela.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri