Platforma independentă de măsurare a calităţii aerului, aerlive.ro, a înregistrat, în ultima lună, opt episoade de poluare cu valori mai mari de 50 micrograme/mc (ug/mc) pentru PM10, respectiv 15 episoade cu depăşiri peste 35 micrograme/mc pentru PM2.5, atrag atenţia reprezentanţii Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, potrivit Agerpres.

Organizaţia de mediu solicită Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) publicate unui raport complet asupra controalelor efectuate şi a sancţiunilor aplicate în ceea ce priveşte episoadele de poluare masivă cu particulele de PM10 şi PM2.5 înregistrate în oraş, "în contextul în care, în plină pandemie şi într-o perioadă în care toate activităţile rutiere şi economice funcţionează la minim, în Capitală au loc episoade de poluare majoră, în special în timpul nopţii".

Un număr de 46 de firme sunt autorizate la nivelul județului Ilfov pentru arderea deșeurilor, în timp ce în București numărul acestora ajunge la 69, conform precizărilor făcute de către ministrul Mediului în urmă cu ceva vreme.

Potrivit datelor Ecopolis, în perioada 10 martie - 8 aprilie 2020, platforma www.aerlive.ro a înregistrat opt episoade de poluare, cu valori mai mari de 50 micrograme/mc pentru PM10, respectiv 15 episoade cu depăşiri de peste 35 micrograme/mc în cazul PM2.5.

"Depăşirile au fost înregistrate fie la primele ore ale dimineţii, fie în decursul nopţii şi au durat, în medie, 3 - 4 ore. Mediile zilnice nu înregistrează depăşiri ale normelor legale, întrucât calitatea aerului este în general bună, cu excepţia acestor fenomene izolate. În vederea asigurării dreptului la un aer curat pentru toţi locuitorii Capitalei, în special în această perioadă, când sistemul sanitar din România este pus la grea încercare, solicităm Ministerului Mediului şi al Pădurilor un raport asupra controalelor efectuate de către Garda de Mediu în ultima lună, precum şi stadiul identificării/amendării responsabililor pentru poluarea aerului", precizează sursa citată.

www.aerlive.ro este o platformă independentă de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti realizată de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi Fundaţia ETA2U, alături de organizaţiile partenere - OPTAR, 2Celsius şi Observatorul Român de Sănătate, susţinut prin Fondul Ikea pentru Mediul Urban, finanţat de Ikea România şi gestionat de Fundaţia Comunitară Bucureşti.

Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.

De asemenea, particulele în suspensie PM2.5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase pentru sănătate, întrucât pot pătrunde foarte adânc în plămâni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calităţii aerului la 25 micrograme de PM2.5 în metrul cub de aer.

În România, conform Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea ţintelor anuale de PM2.5 este stabilită la 25 micrograme/mc, în timp ce valoare limită anuală ce trebuia atinsă până la data de 1 ianuarie 2020 era de 20 micrograme/mc.

Sursa foto: Facebook Ministerul Mediului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri