Bolnavii de cancer din România sunt printre cei mai expuși în fața pericolului pandemiei de coronavirus, iar ultimele săptămâni ne-au arătat efectele necruțătoare pe care le are virusul asupra pacienților oncologici, mulți dintre cei care au decedat având comorbidități oncologice.

Din păcate, am văzut și cum bolnavii de cancer au fost externați din spitale de stat și trimiși acasă, uneori fără tratament.

În aceste condiții, Fundația Hospice Casa Speranței are grijă, în cele două spitale ale sale - din București și Brașov, dar și prin servicii de îngrijire la domiciliu, de pacienții aflați în stadii terminale, care sunt trimiși acasă din spitale. Activitatea fundației este pusă însă în pericol din cauza crizei cauzate de noul coronavirus, deoarece încasările din donații și sponsorizări au scăzut cu circa 90% pentru că toate eforturile, atât ale autorităților, cât și ale mediului privat, se îndreaptă către pandemia de coronavirus.

“Cea mai mare problemă este reprezentată de cadrul legal (ordinul 74553) care interzice internările care nu reprezintă urgențe. În îngrijiri paliative sunt urgențe medicale și sociale care au nevoie de sprijin prin internare. În situația când pacientul este externat dintr-un spital sau starea lui se deteriorează progresiv la domiciliu, depășind capacitatea de îngrijire, acesta ar trebui să aibă acces la serviciul spitalicesc de specialitate. Este nevoie de clarificări urgente”, a declarat Mirela Nemțanu, directorul executiv al ONG-ului.

Aceasta adaugă că cele două spitale ale fundației rămân, ca și până acum, deschise 24/24, dar pacienții sunt mai vulnerabili ca oricând, iar nevoia de resurse, atât financiare, cât și materiale este una urgentă.

„Pacienții sau aparținătorii ne spun că le este din ce în ce mai dificil să obțină programări la oncologul de teritoriu pentru emiterea de rețete. Intervenim noi și le înmânăm formularele speciale cu respectarea precauțiilor de contact, fie la sediul Hospice, fie în altă locație”, mai spune reprezentanta fundației care sprijină pacienții și cu dispozitive medicale (toalete mobile, saltele antiescară, cadru de deplasare).

O altă problemă semnalată de Hospice este reprezentată de imposibilitatea testării rapide COVID-19 la internarea într-o secție de îngrijiri paliative, pentru a preveni astfel accesul pacienților infectați într-un mediu populat de pacienți cu mare risc, cu un status extrem de precar.

Directorul Hospice face un apel și la companii, care pot fi în continuare alături de fundație prin sponsorizarea serviciilor HOSPICE Casa Speranței, fără cheltuieli suplimentare. Ajutorul oferit sub formă de sponsorizare poate ajunge până la 20% din impozitul pe venit datorat statului și va putea fi dedus în același trimestru.

“La noi totul este gratuit, bugetul fundației este de circa 5 milioane de euro/an. Avem două spitale, 250 de angajați și ne-au scăzut drastic sponsorizările și donațiile, cu aproximativ 90% în luna martie. De asemenea, am anulat foarte multe acțiuni, evenimente, campanii de strângere de fonduri. Majoritatea pacienților noștri sunt în fază terminală, dar avem și pacienți cărora le prelungim viața cu luni, poate ani”, a mai spus Mirela Nemțanu.

Persoanele sau companiile care doresc să doneze pentru Hospice o pot face la:

  • https://www.hospice.ro/donează/
  • RAIFFEISEN BANK (SWIFT: RZBRROBU) - RO30 RZBR 0000 0600 1220 1968 (RON)
  • UNICREDIT ȚIRIAC BANK (SWIFT: BACXROBU) - RO05 BACX 0000 0002 7165 6002 (EUR) // RO59 BACX 0000 0002 7165 6000 (RON)
  • CUI: 4921504 – Fundaţia HOSPICE Casa Speranţei

Detalii aici: https://www.hospice.ro/20hospice/.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri