Premierul Ludovic Orban a declarat, într-un interviu pentru Digi24.ro, că parcurile și hotelurile ar urma să fie deschide după 15 mai, dar locurile de joacă pentru copii și restaurantele vor rămâne închise pentru că prezintă un risc epidemiologic mare. Citește în articol principalele declarații ale prim-ministrului României.

Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban:

  • Se vor elimina restricțiile în ceea ce privește circulația în interiorul localităților. (...) În ceea ce privește deplasarea în afara localității, vor exista restricții, dar va exista deplasarea în afara localității.
  • Suntem în momentul de față într-o analiză cu Institutul Național de Sănătate Publică și alte instituții, a riscului epidemiologic a restricțiilor pe care este posibil să le ridicăm și a măsurilor de protecție în cazul ridicării restricțiilor.
  • Vom lăsa un timp pentru ridicarea restricțiilor pentru a vedea dacă contextul epidemiologic evoluează într-un fel sau altul.
  • Nu cred că se poate renunța la restricția legată de spectacole, unde se adună un număr foarte mare de oameni. În general, locurile în care se adună multă lume, stau la o distanță mică, prezintă un risc epidemiologic mare.

Parcurile și hotelurile ar urma să fie deschise, dar locurile de joacă pentru copii și restaurantele ar urma să fie închise, pentru că prezintă un risc epidemiologic ridicat.

Declarațiile premierului Orban:

  • În privința parcurilor. riscul epidemiologic este relativ scăzut. Probabil vor face parte din măsurile de relaxare, există o excepție: locurile de joacă pentru copii. Dacă parcurile se vor deschide, locurile de joacă vor rămâne închise. Parcurile au fost închise de comitetele de la nivel județean. Dacă se vor deschide parcurile, numărul de persoane care se pot plimba împreună rămâne la trei persoane.
  • În cazul hotelurilor, după părerea mea, pot să funcționeze. În privința restaurantelor, riscul epidemiologic este mare. Este greu să asigure distanța între comeseni, dar și izolarea între mese. Hotelurile pot să funcționeze normal, cu anumite măsuri. Pe măsură ce se va relua circulația populației, va fi o solicitare mare pentru spațiile de cazare.
  • Legat de 1 mai, aș vrea să dau un semnal. Nu este momentul să ne relaxăm. Dacă ne mișcăm mai mult, trebuie să păstrăm distanța socială, să respectăm reglementările, să purtăm mască în spații publice și altele. (...) Fac un apel către oameni să fie responsabili, să nu lase garda jos. (...) Am crescut capacitatea de testare. Procentul persoanelor diagnosticate pozitiv a scăzut, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la a ține garda sus”, a declarat Ludovic Orban.
  • Referitor la purtarea măștii de protecție, aceasta va fi doar pentru spații închise: magazin, mijloc de transport în comun sau la locul de muncă. „Aceasta va fi purtată atât timp cât va fi necesar, în funcție de evoluția epidemiologică. Nerespectarea oricărei obligații va fi sancționată. Sigur că noi trebuie să asigurăm măști celor care nu au venituri, pentru persoanele vulnerabile, defavorizate”, a spus Orban.
  • În privința spațiilor comerciale, cu excepția mall-urilor, riscul epidemiologic este foarte mic, potrivit analizelor citate de premierul României.
  • În cursul lunii mai se semnează contractul pentru spitalul regional de la Craiova.
  • În 15 zile vor veni în România 400 de ventilatore. Încercăm să producem ventilatoare în România. Acum se deruluează trei proiecte, unul cu o companie americană. Este extrem de posibil să începem producție de ventilatoare la un nivel performant.
  • Ne propunem să închidem anul școlar, iar examenele de bacalaureat să fie date, pentru ca elevii să continue școala.
  • Uniunea Europeană ne va acorda o parte din șomajul tehnic acordat către companiile afectate. Mai dispunem de 350 de milioane de euro pentru deconatarea de echipamente și subtanțe de combatere a Covid-19.
  • Accelerăm procedura ca să intre în execuție cât mai multe proiecte de investiții. De exemplu, Transgaz trebuie să fie implicat în procesul de extindere a rețelelor.
  • Vom crește pensiile. Noi am prevăzut sumele de bani. Pe de altă parte, trebuie să facem o analiză serioasă. După primele 6 luni, Ministerul Finanțelor are obligația să facă raportul privind evouția economiei, apoi vom lua deciziile. Vom crește pensiile, dar ele trebuie să poată să fie plătite. Vom lua decizia după ce vom avea o perspectivă economică a România, la șase luni.

Marcel Vela, ministrul de Interne, a anunțat că Ordonanța Militară numărul 10 va avea prevederi care vizează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. În plus, cursele aeriene către zone de risc, precum Italia, Spania, Marea Britanie, Austria sau Statele Unite, rămân suspendate.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri