Președintele Klaus Iohannis a declarat că starea de urgență nu va fi prelungită, dar România va intra în stare de alertă, urmând ca de la 15 mai să se redeschidă saloanele de cosmetică și cabinetele stomatologice.

„Weekendul de 1 mai. Am văzut cu toții că lucrurile au stat destul de bine. Sunt foarte mulțumit de felul în care oamenii au reacționat la apelul autorităților. În primul rând, starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra în stare de alertă. Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică. Noi suntem încă într-o epidemie de COVID-19. Situația nu s-a îmbunătățit încă. Din păcate, epidemia nu a trecut. (...) Nu știe nimeni până când durează această epidemie. Depinde de noi dacă o controlăm mai bine sau mai puțin bine”, a declarat Klaus Iohannis.

După 15 mai, putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității în care avem treabă. Deplasările să se facă când sunt necesare. Nu va mai fi nevoie să declarăm unde mergem. Așa-numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas va veni la două săptămâni. Unele măsuri vor fi luate din 15 mai, altele de la începutul lunii iunie”, a mai spus Președintele României.

Se redeschid saloanele de cosmetică și cabinetele stomatologice

Din 15 mai se vor redeschide saloanele de cosmetică, cabinetele stomatologice și muzeele, dar cu condiții speciale de igienă și distanțare.

Din 15 mai se vor redeschide saloanele de coafură, frizerie, cabinetele stomatologice, muzeele. Dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă. Cu toții vom purta mască de protecție când suntem în spații închise sau când ne deplasăm în transportul în comun. Măsurile de mișcare mai liberă nu se aplică în localitățile aflate în carantină. Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Este posibil să se iasă pentru sport individual, muncă sau probleme medicale. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane. Se aplică și atunci când facem mișcare în aer liber”, a explicat Iohannis.

Sportivii de performanță vor putea începe cantonamentele, dar competițiile sportive nu vor începe curând, iar bazele sportive nu se redeschid pentru amatori, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a făcut precizările și despre ultimele inițiative legislative ale UDMR legate de autonomia Ținutului Secuiesc.

„Legat de autonomia Ținutului Secuiesc, am făcut atunci niște afirmații. Nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Marea majoritate sunt de treabă, harnici. Problema pe care o am este cu politicienii, în special cei din PSD, care au încercat să promoveze o legislație care privește autonomia Ținutului Secuiesc. Este surprinzător și supărător. În Senat a trecut, tot tacit, o altă inițiativă a UDMR-ul, un cod administrativ în varianta UDMR, care prevede, de exemplu, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. De data aceasta, PSD nu poate spune că nu a știut. Nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD este în situația de a promova anumite acte administrative, legi menite să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc. Este neconstituțional și nu voi tolera apariția unei astfel de legi”, a spus Iohannis.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri