Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat vineri că a luat decizia să treacă peste 38.000 de hectare de pădure cu o vârstă mai mare de 140 de ani, din zona de producție, în zona de protecție. Astfel, în pădurile seculare nu vor mai fi făcute tăieri de lemn și vor fi permise doar lucrări de conservare.

"Am luat o decizie ca toate aceste păduri seculare ale României, păduri bătrâne, care astăzi sub o formă sau alta sunt păduri de producţie, să le transformăm în păduri seculare şi astfel să fie sub protecţia legii. Astfel, în aceste păduri dorim să nu mai aibă loc intervenţii silvice. De la preluarea mandatului mi-am asumat faptul că tot ceea ce poate fi conservat, tot ceea ce poate fi pus sub protecţie o vom face, aşa cum am reuşit cu pădurea Băneasa. Am încurajat toate autorităţile statului român care au păduri care pot să devină păduri-parc să fie oferite cetăţenilor, să facă solicitare Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru a le oferi în administrare, şi, evident, pentru a le transforma dincolo de plămâni verzi în păduri-parc", a declarat Costel Alexe, potrivit Agerpres.

El a precizat că vrea să dubleze suprafaţa pădurilor virgine şi cvasivirgine din România.

Am introdus încă 3.000 de hectare în catalogul naţional pădurilor virgine şi cvasivirgine. Săptămâna trecută am urcat în licitaţie încă o suprafaţă de 39.960 hectare pentru care în această perioadă vor fi făcute studii. Astfel, vreau să dublez suprafaţa pădurilor virgine şi cvasivirgine pe care România să le aibă incluse în catalogul naţional

Alexe a lansat un apel către universităţi, facultăţi, centre de cercetare şi ONG-uri să participe la realizarea acestor studii privind catalogarea pădurilor virgine şi cvasivirgine.

"România are astăzi două treimi din pădurile virgine şi cvasi virgine ale Europei şi este firesc ca statul român, prin Ministerul ,Apelor şi Pădurilor, să ia toate aceste decizii. Pentru că suntem la Iaşi îmi doresc foarte mult să nu fim ultimii martori ai pădurilor seculare din România. Acestea trebuie să trăiască şi să rămână în picioare până va decide natura. Important este ca de aceste păduri cum sunt cele din judeţul nostru, unde arboretele poate ajunge la 300-400-500 de ani, generaţiile viitoare să se bucure de ele", a spus ministrul Alexe.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a declarat totodată că în prezent în România sunt 38.000 de hectare de păduri care au vârsta peste 140 -150 de ani. Conform acestuia, sunt păduri seculare de molid, stejar sau gorun.

Aceste 38.000 de hectare care astăzi sunt păduri de producţie vor deveni păduri de protecţie şi în acest păduri nu se vor mai putea efectua operaţiuni silvice. Am identificat la nivel naţional 8.364 de păduri seculare care astăzi sunt în producţie şi am solicitat Romsilva ca până la 15 septembrie toate aceste păduri să intre în protecţie şi să poată fi conservate. În total astăzi am solicitat Romsilva să ajungem la 100.000 de hectare, pentru că acestor 38.000 li se alătură alte 62.000 de hectare care într-o formă sau alta au un rol de protecţie relativ, dar odată reglementat acest concept de pădure seculară toate celelalte intervenţii de conservare vor fi mult limitate ca să putem să să le protejăm cât mai bine

Acesta a ţinut să precizeze că în perioada următoare vor fi identificate şi alte suprafeţe care vor fi incluse în catalogul pădurilor virgine şi cvasivirgine sau ca păduri seculare.

În ceea ce priveşte judeţul Iaşi, ministrul Alexe a spus că doreşte să introducă 740 de hectare în categoria pădurilor seculare.

"Sunt 740 de hectare în ocolul silvic Ciurea, Dobrovăţ, Iaşi, Podu Iloaiei, Hârlău. Toate aceste păduri vor fi păduri seculare în care nu se vor mai permite decât lucrări de conservare, evident sub limita de 10% care în mod normal este autorizată în prezent. Îmi doresc foarte mult ca şi judeţul nostru să identificăm şi alte păduri care să intre în zona de protecţie, să fie din categoria pădurilor seculare. Sper ca şi Iaşiul să figureze în catalogul naţional cu un trup de pădure de la Hârlău, în urma studiilor pentru pădurile virgine şi cvasi virgine. Sper ca în această perioadă acest patrimoniu al biodiversităţii pe care îl are România să ajungă să fie considerat o comoară pe care o are România la nivel european", a mai spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri