Un număr tot mai mare de europeni sunt interesați de opțiunile pe care le au la dispoziție atunci când vor să scape de hainele vechi, căutări ale unor expresii precum “când se deschid centrele de reciclare” sau ”cum să organizezi șifonierul” urcând spectaculos în timpul pandemiei provocată de noul coronavirus (COVID-19). România ocupă locul 19 din 27 la nivelul UE în privința interesului populației pentru reciclarea hainelor.

Căutările pe Google ale expresiei ”șifonier organizat” au urcat cu 53% de la începutul lui ianuarie 2020 și până în prezent, în vreme ce 2.500 de persoane pe lună au căutat expresia ”cum să organizezi șifonierul”. De asemenea, numărul căutărilor pentru expresia “când se deschid centrele de reciclare” au crescut cu 500% în timpul lunilor de pandemiei, potrivit unei alanize realizată de SaveOnEnergy.com.

Un beneficiu mai puțin evident este reprezentat de efectul pozitiv pe care reciclarea hainelor îl are asupra sănătății noastre emoționale și psihologice, mai ales acum, într-o perioadă plină de stres și plictiseală

”Beneficiile evidente ale refolosirii (donațiilor) sau reciclării hainelor pe care nu le mai vrem când facem ordine în dulap sunt, evident, de ordin ecologic și protecție a mediului înconjurător. Un beneficiu mai puțin evident este reprezentat de efectul pozitiv pe care reciclarea hainelor îl are asupra sănătății noastre emoționale și psihologice, mai ales acum, într-o perioadă plină de stres și plictiseală”, spun experții retailerului Delta Global.

În România, aproape trei sferturi dintre persoane reciclează deșeurile din gospodărie și mai bine de jumătate dintre cei care o fac își duc la reciclat hainele vechi.

Citiți și Hainele vechi ale românilor, între reciclare, donații caritabile și bomba ecologică a gropilor de gunoi

Deșeurile textile reprezintă o sursă majoră de poluare. Anual, în lume se produc circa 150 de miliarde de articole de îmbrăcăminte. Majoritatea celor purtate și uzate ajung în gropile de gunoi municipale sau sunt arse în incineratoare.

Principala dificultate cu care se confruntă cei care doresc să își dea hainele uzate la reciclat este lipsa unor containere speciale pentru colectarea selectivă, indicată de 8 din 10 respondenți care au aprticipat la un studiu iVox, precum și faptul că le lipsesc informațiile privind locul și modul de colectare (5 din 10).

Citiți și Asociația Atitudini & Alternative a instalat opt containere pentru donații de haine în București

Șapte întrebări care te vor ajuta să decizi dacă trebuie să renunți la anumite haine

Gill Hasson, autoarea cărții ”Fă-ți curățenie în viață: Cum ordinea exterioară duce la calm interior”, spune că oamenii ar trebui să își pună o serie de șapte întrebări atunci când se întreabă dacă ar trebui să păstreze sau să recicleze haine.

  • Mă simt bine atunci când le port?
  • Arăt bine atunci când le port?
  • Mă simt confortabil în ele?
  • Mai sunt la modă sau vor mai fi din nou la modă?
  • S-a schimbat stilul meu de viață? Poate în trecut aveam nevoie de haine specifice job-ului meu.
  • Au valoare sentimentală?
  • Au nevoie de modificări?

În ce țări oamenii sunt cei mai interesați de reciclarea hainelor?

Irlandezii sunt cei mai interesați europeni de reciclarea hainelor, în ultimele 30 de zile fiind înregistrate 12.670 de căutări pe Google ale expresiei “reciclare haine” provenite din această țară. Urmează Germania și Olanda, în vreme ce la polul opus al clasamentului se află Luxemburg, Slovenia și Slovacia. România ocupă locul 19 în clasament, cu 820 de astfel de căutări lunare.

Cele mai reciclate cinci tipuri de îmbrăcăminte sunt tricourile, blugii, pantofii, lenjeria și sacourile, potrivt datelor SaveOnEnergy.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri