Conferința CSR Growing Responsible organizată de wall-street.ro, în parteneriat cu Fundația Vodafone România și Penny Market, a adus la masa discuțiilor cele mai active ONG-uri din România. Împreună, am vorbit despre ce s-a întâmplat în ultimele 3 luni în țară, despre solidaritatea ONG-urilor, a fundațiilor și a companiilor, despre problemele întâmpinate și ajutorul acordat.

Mai mult ONG-uri, precum Zi de Bine, Dăruiește Viață și Salvați Copiii au reușit să adune fonduri cu care să cumpere echipamente de protecție și aparatură medicală pentru spitalele care duceau lipsuri. În total, circa o treime din spitalele din România au fost ajutate prin donațiile realizate de mediul neguvernamental, potrivit lui Vlad Mixich, coordonator al Observatorului Român de Sănătate.

„Potrivit bilanțului făcut de colegii din alte organizații și de la Obsevatorul Român de Sănătate, peste 140 de spitale din întreaga țară au fost dotate cu aparatură medicală și cu echipamente de protecție, undeva la peste 30% din spitalele existente în România, adică o treime”, a declarat Vlad Mixich.

Melania Medeleanu: În premieră, medicii nu au mai zis că „avem de toate”

Asociația Zi de Bine a strâns peste 900.000 de euro din donații și sponsorizări pentru sistemul medical și a ajuns în 78 de spitale și 27 de cabinete de medicină de familie cu echipamente de protecție și dezinfecție, aparatură medicală și teste.

„Am remarcat o premieră de data aceasta. I-am remarcat pe medici, care, de data aceasta, nu au mai zis că avem de toate. Dacă ar fi să scot ceva în evidență față de crizele anterioare ar fi exact acest lucru, faptul că din prima zi în care am spus că noi facem scut pentru spitalul din Brașov, am început să primim mesaje de la medici din spitale din toată țara: „Noi n-avem de toate, noi n-avem de niciunele, ajutați-ne și pe noi, veniți și la noi, pentru că plecăm acasă la copiii noștri și nu știm dacă o să ne îmbolnăvim și o să îi îmbolnăvim”. E de apreciat că au ridicat mâna. Sper să își păstreze curajul și de acum înainte și să fie mai fermi de câte ori vor avea nevoie de ajutor”, a declarat Melania Medeleanu, cofondatoarea Zi de Bine.

Galeta, Fundația Vodafone România: Marea provocare a fost să găsim resurse pentru nevoile urgente

În timpul pandemiei, Fundația Vodafone România a lansat aplicaţia Bright Sky Ro, un instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice, oferind asistenţă şi informaţii utile persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă sau celor care vor să ajute astfel de cazuri.

„Marea provocare a fost să găsim resurse în buget pentru a răspunde tuturor acestor nevoi urgente. Spre exemplu, investiția noastră în proiecte legate de Covid a fost undeva în jurul sumei de 300.000 de euro. Am avut situații în care board-ul Fundației și-a dat aproabarea pentru o finanțare peste noapte. Atât de mare era urgența. (…) Refuz să îmi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă nu exista această mobilizare (n.r.- a ONG-urilor și a companiilor). Cred că a contat foarte mult maturitatea pe care o avea societatea civilă. Aici au avut un rol important toate organizațiile și toate companiile care s-au implicat”, a declarat Angela Galeta, directoarea Fundației Vodafone România.

Mirela Nemțanu, HOSPICE: Noi, ca țară, am eșuat

În schimb, activitatea HOSPICE Casa Speranței, asociație care tratează pacienții cu boli terminale, a fost grav afectată în contextul în care multe donații au mers către spitalele de stat și comunitățile defavorizate. În luna mai, încasările fundației, care se finanțează doar din donații și sponsorizări, au scăzut cu circa 90%. Situația este cu atât mai dramatică cu cât, pentru a face loc în spitalele de stat, s-a decis externarea bolnavilor cronici și a celor oncologici, iar numărul bolnavilor care au nevoie de servicii paleative a crescut, depășind capacitatea celor de la HOSPICE.

Sistemul de sănătate a înregistrat un eșec major pentru că acești oameni au fost dați afară din spitale în niște situații cumplite. Din punctul de vedere al sistemului public de sănătate noi ca țară am eșuat”, a explicat Mirela Nemțanu, președintele executiv al HOSPICE.

Alexandrescu, Salvați Copii: Dacă nu ar fi fost ONG-urile, foarte multe persoane nu mai erau astăzi în viață

Președintele Executiv al Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, atrage atenția că este inadmisibil ca statul român, un aparat enorm, bugetat, să se trezească în situația în care face strângere de fonduri.

„Mi s-a părut greu de acceptat să faci strângere de fonduri de la public pentru a echipa Jandarmeria sau Poșta Română. Statul trebuie să aibă o responsabilitate în domeniul acesta. (…) Punem presiune încât să se corecteze cauzele care au dus la o așa situație de nepregătire a autorităților publice, o situație periculoasă. Dacă nu ar fi fost ONG-urile, societatea civilă, care să ne salveze prin implicarea lor, foarte multe persoane nu mai erau astăzi în viață”, a declarat Alexandrescu.

Un pact pentru sănătate

Fondatoarele asociației Dăruiește Viață, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, atrag atenția că acesta este un moment în care ONG-urile trebuie să apese pedala de accelerație și să ceară clasei politice să pună pe masă lucurile.

„Ar trebui să existe un pact de sănătate. O dată pentru totdeauna, partidele politice, care au un singur țel, de a câștiga voturi, să se așeze la o masă și să zică da, așa nu se mai poate. Se poate ajunge la un moment dat într-o situație în care nici măcar cei șmecheri care o duc bine nu au unde să fugă. (…) Am trăit o perioadă în care nici cei mai bogați, nici cei mai cu forță și cu posibilități nu au putut să fugă dacă pățeau ceva. Nu aveau unde și nu îi primea nimeni”, a declarat Oana Gheorghiu.

Conferința CSR: Growing Responsible – impactul donatorilor în pandemie a fost organizată de wall-street.ro, în parteneriat cu Fundația Vodafone România și Penny Market.

Sursa foto: Tim Marshall | Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri