Locuitorii Capitalei nu au apă caldă sau furnizarea este deficitară din cauza pierderilor mari din reţeaua de conducte deţinută de Termoenergetica, ca urmare a lipsei investiţiilor, se arată într-un comunicat al producătorului de energie termică Electrocentrale Bucureşti (ELCEN)

"Ca urmare a sesizărilor repetate ale consumatorilor racordaţi la Sistemul de alimentare centralizată cu energie termică a Municipiului Bucureşti cu privire la furnizarea deficitară sau lipsa apei calde în mai multe zone din capitală şi, în special, a unor dezinformări ce privesc activitatea ELCEN, dorim să facem următoarele precizări astfel încât mass-media şi locuitorii ce primesc apă caldă în sistem centralizat să beneficieze de informaţii reale, clare şi transparente: ELCEN produce şi livrează fără probleme agent termic în parametrii solicitaţi de C.M. Termoenergetica Bucureşti prin comanda zilnică în conformitate cu prevederile contractuale incluse în Contractul de Vânzare-Cumpărare a Energiei Termice încheiat între cele două entităţi", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, agentul termic produs în centralele ELCEN este livrat la temperatura solicitată până la "gardul" centralelor, de unde este preluat, prin reţeaua primară, de Termoenergetica ce asigură distribuţia şi furnizarea energiei termice către mai mult de jumătate de milion de apartamente şi câteva mii de instituţii din Bucureşti.

Pierderi de 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră

"Din cauza stării tehnice critice a reţelei de termoficare aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, se înregistrează pierderi mari pe traseu (aproximativ 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră se scurg în pământ prin ţevile ciuruite din cauza uzurii şi a lipsei de investiţii), astfel încât agentul termic ce ajunge la utilizatorul final nu mai respectă parametrii de presiune şi temperatură optimi, iar calitatea acestuia se modifică având drept rezultat furnizarea deficitară la consumator. De asemenea, degradarea reţelei a condus şi la amplificarea avariilor şi a întreruperilor în furnizare", spun reprezentanţii producătorului de energie.

ELCEN funcţionează în prezent cu două centrale din cele patru pe care le deţine ca urmare a trecerii de la regimul de iarnă la cel de vară. Acest lucru se întâmplă anual, fără a afecta furnizarea agentului termic, cele două CET-uri aflate în funcţiune preluând fără probleme aria deservită de celelalte două datorită structurii inelare a reţelei.

"Având în vedere că necesarul de energie termică a scăzut considerabil în timp, iar Termoenergetica solicită în prezent debite scăzute (reţeaua veche şi uzată nu permite preluarea unor debite mai mari), funcţionarea cu mai mult de două centrale pe perioada verii ar presupune neasigurarea debitului minim tehnic necesar, supradimensionarea actuală a reţelei de termoficare fiind foarte cunoscută şi fiind una din cauzele problemelor. Funcţionarea tuturor celor patru centrale pe timpul verii ar presupune furnizarea si de căldură pe lângă apă caldă. În mod evident, nu este cazul", potrivit comunicatului.

Lipsa investiţiilor a condus la o criză cu efecte negative grave asupra întregului sistem de termoficare, susţine ELCEN.

Gravitatea problemei este determinată de amplificarea pierderilor de agent termic şi a avariilor ca urmare a degradării reţelelor de transport şi distribuţie a apei calde şi căldurii, precum şi a acumulării datoriilor şi a subfinanţării ce a împiedicat acţiunile de modernizare şi reabilitare.

ELCEN atrage atenţia cu privire la urgenţa efectuării lucrărilor de reparaţii în reţeaua de termoficare în vederea pregătirii pentru sezonul rece viitor, întrucât funcţionarea în condiţiile actuale a sistemului de termoficare conduce la riscul major şi iminent ca oraşul să rămână fără apă caldă şi căldură.

"Facem aceste precizări ca urmare a faptului că locuitorii bucureşteni au depus mai multe sesizări la ELCEN din care reiese că primesc informaţii eronate legate de lipsa agentului termic făcându-se în mod tendenţios conexiunea cu funcţionarea deficitară a CET-urilor, aspect ce poate fi demontat cu uşurinţă. Transmiterea în mod intenţionat a unor informaţii false poate avea drept scop deturnarea atenţiei cetăţeanului şi a opiniei publice în general de la situaţia dezastruoasă a reţelei de termoficare, însă comunicarea onestă şi transparentă este esenţială atunci când este vorba despre asigurarea unui serviciu de interes public cu caracter permanent şi vital pentru viaţa socio-economică. Lipsa de transparenţă conduce la încrederea scăzută a comunităţii în instituţiile publice şi în serviciile pe care acestea le furnizează", se mai arată în comunicatul ELCEN.

Sursa foto: nikkytok / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri