Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a explicat cp decizia CCR cu privire la Hotărârea privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. Judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională, scrie Digi24.

„Faptul că această carantină și izolare a fost impusă prin ordin al ministrului sănătății și nu prin lege. Orice restricție a drepturilor fundamentale, spune Constituția, se poate lua numai prin lege. Ăsta este motivul pentru care Curtea a spus astăzi ce-a spus. În interiorul stării de urgență lucrurile stau altfel. Starea de urgență este prevăzută în Constituție, procedura instituirii este și a prevăzută.

Starea aceasta de alertă nu prea are legătură cu nicio Constituția, ea a fost inventată... ei spun acolo că starea de alertă se instituie de Guvern și se duc cu hotărârea la Parlament. Au făcut o paralelă cu ce se întâmplă când președintele instituie starea de urgență, dar aceea este prevăzută în Constituție, ori starea de alertă nu este prevăzută. A fost inventată pe parcurs, nu știu de ce și pentru ce”, a spus Augustin Zegrean.

Zegrean a precizat că nici în starea de urgență carantina și izolarea nu puteau fi prevăzute prin ordin de ministru, deoarece, potrivit Articolului 53 din Constituție, drepturile și libertățile pot fi limitate numai prin lege.

Am explicat cum ar trebui făcut lucrul ăsta, dar cine să asculte? Dacă voia să meargă mai departe cu starea aceasta de alertă, Parlamentul trebuia acolo în lege să scrie ce măsuri se iau și erau lucrurile clare, dar nu s-au scris.

Cum trebuie să se comporte oamenii

Augustin Zegrean i-a sfătuit pe oameni să respecte în continuare legislația în vigoare, deoarece ea se bucură de prezumția de constituționalitate până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

În plus, fostul președinte al CCR a precizat că oamenii care au fost în carantină și izolare nu pot să se îndrepte în justiție împotriva celor care au decis aceste măsuri.

”Măsurile au fost luate de ministrul sănătății în baza unei legi din 2006, care azi a fost declarată neconstituțională, pentru că dădea posibilitatea ministrului să emită aceste ordine. Câtă vreme o lege nu e declarată neconstituțională se bucură de prezumția de constituționalitate”, a declarat Augustin Zegrean.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri