Guvernul a publicat planul de relansare economică în urma pandemiei de coronavirus, prin care executivul dorește să redreseze situația economică a României, puternic afectată de închiderea unor sectoare de activitate. În Planul Național de Investiții și Relansare Economică sunt prevăzute și măsuri de protecție socială, cu un buget alocat de peste 350 mil. euro.

Ce măsuri conține Planul de Relansare Economică

Documentul consultat de wall-street.ro prevede mai multe măsuri pentru sprijinul IMM-urilor, granturi și fonduri nerambursabile, scheme de garantare, înființarea unei Bănci Naționale de Dezvoltare ca instituție de credit pentru proiecte de investiții și înființarea Fondului Român de Dezvoltare, dar și peste 3.400 de kilometri de autostradă și drumuri expres, spitale regionale, zeci de spitale moderne județene, sute orășenești și peste o mie de unități medicale în mediul rural.

Totodată, sunt prevăzute și măsuri de protecție socială, printre care vouchere pentru masă caldă pentru persoane în vârstă, vouchere pentru copiii care provin din familii cu venituri mici și pachete pentru persoanele vulnerabile.

Potrivit Guvernului, banii ar urma să vină atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene. România are promiși de la UE 33 de miliarde de euro prin planul de relansare al Comisiei Europene, și aproate 80 de miliarde, prin alocările bugetare în perioada 2021-2027. De altfel, termenele prevăzute în megaplanul Guvernului se întind pe această perioadă, cu perspectivă până în 2030.

Te poate interesa și: Cum arată planul de relansare economică în industria auto

Măsuri de protecție socială. Pe listă, vouchere pentru elevi și persoane în vârstă

Conform documentului, Planul Național de Investiții și Relansare Economică prezentat de Guvern prezintă mai multe măsuri de protecție socială ce se bazează pe pachete alimentare și de igienă corporală, vouchere pentru masă caldă pentru persoane în vârstă, dar și vouchere pentru elevii care provin din familiile cu venituri mici.

În total, bugetul alocat de Guvern pentru măsurile de protecție socială trece de 350 mil. euro.

  • Pachete alimentare și de igienă corporală pentru persoanele vulnerabile - Sprijin pentru persoanele aflate în situații de dificultate, risc de sărăcie sau cu venituri precare prin oferirea de pachete alimentare și pachete de igienă corporală; Beneficiari: 1,18 mil. persoane; Buget alocat: 225 mil. euro
  • Vouchere pentru masă caldă pentru persoane în vârstă - Vouchere pentru mese calde acordate persoanelor în vârstă de peste 75 de ani care au venituri sub venitul minim garantat. Beneficiari: 250.000 persoane. Buget alocat: 100 mil. euro
  • Vouchere pentru elevi - Vouchere pentru elevii care provin din familiile cu venituri mici sau cu venituri sub venitul minim garantat aflați în risc de sărăcie severă, pentru achiziționarea de rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte. Beneficiari: 400.000 copii. Buget alocat: 30 mil. euro.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri