Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) va utiliza, în procesele de consultare publică, platforma e-consultare.ro, un instrument care facilitează într-un mod interactiv implicarea cetăţenilor în stabilirea şi verificarea fezabilităţii proiectelor propuse, a anunţat ministrul de resort Costel Alexe, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

"Acest instrument, aşa cum vreau să subliniez încă o dată, are menirea de a creşte gradul de democratizare al procesului decizional şi va aduce cetăţeanul acolo unde trebuie să fie, la masa deciziilor oricărui minister din acest Guvern. Sper ca acest sistem de consultare, această platformă să fie cât de curând preluată şi de alte ministere din cadrul Guvernului. Sunt puţine instituţii chiar la nivel european care beneficiază şi care folosesc această nouă tehnologie. Evident, este începutul unei evoluţii inevitabile în sistemul de consultare a opiniei publice. Această platformă facilitează într-un mod interactiv implicarea cetăţenilor în stabilirea şi verificarea fezabilităţii proiectelor propuse. De multe ori au fost lansate în consultare publică diverse teme care, din nefericire, după adoptarea lor, s-a constatat că nu erau în concordanţă cu opinia sau viziunea cetăţenilor ţării. Platforma e-consultare.ro este o abordare deschisă, colectivă şi transparentă a procesului decizional din domeniul mediului şi, personal, consider că este un pas mare şi important în acest proces de digitalizare de care România are foarte mare nevoie", a afirmat Alexe.

Ministrul de resort a subliniat că e-consultare.ro reprezintă o premieră pentru România, iar compania dezvoltatoare a platformei a realizat acest proiect în mod benevol.

"În ministerul pe care îl conduc, Mediul, Apele şi Pădurile sunt trei componente esenţiale ale vieţii noastre, de zi cu zi. Am simţit cu toţii în această perioadă cât de importante sunt aceste domenii care, în mod normal, ne privesc pe toţi şi, evident, ar trebui să decidem cu toţii pentru politicile de mediu atunci când le creionăm. Platforma e-consultare.ro este bazată pe tehnologia blockchain care va face ca votul să fie secret, sigur şi incoruptibil. Platforma foloseşte cele mai noi metode criptografice pentru a securiza datele personale ale cetăţenilor care se înregistrează şi votează pe platformă. Îi asigurăm pe toţi participanţii din sistem că nimeni nu poate interveni în procesul de consultare pentru a modifica sau invalida voturile sau datele personale. Este prima astfel de platformă guvernamentală din România (...) Nu a costat nimic ministerul. Le mulţumesc încă o dată celor de la Modex pentru această colaborare. Motivul pentru care ei au ales acest act de binefacere pentru Ministerul Mediului este normal să îl argumenteze ei", a declarat oficialul.

Acesta a adăugat că pe noua platformă sunt postate în dezbatere subiecte precum: implementarea sistemului "Garanţie - Depozit", creşterea gradului de colectare şi reciclare sau înăsprirea sancţiunilor pentru tăierile ilegale de lemn.

"Printre primele subiecte puse în dezbatere veţi regăsi teme care ne preocupă pe toţi în viaţa de zi cu zi, cum ar fi: reciclarea ambalajelor, măsuri pentru combatere tăierilor ilegale, managementul ariilor protejate, managementul speciei de urs, cum creştem gradul de împădurire în ţara noastră. În ceea ce priveşte deşeurile, prima consultare pe care o propunem se referă la implementarea sistemului 'Garanţie - Returnare', un instrument extrem de important pentru a scoate reciclarea din România din letargia cronică în care se află. În acest fel, sperăm să creştere gradul de colectare şi reciclare de la aproximativ 14%, cât era la finalul anului trecut, şi să ne apropiem cât se poate de repede de ţintele pe care trebuie să le atinge pentru a fi la masă cu statele din Uniunea Europeană. Suntem hotărâţi ca, până la finalul acestui an, să facem paşi concreţi. În domeniul pădurilor vrem să aflăm dacă românii susţin înăsprirea sancţiunilor pentru tăierile ilegale. Tot legat de păduri vrem să aflăm dacă demersurile de împădurire a terenurilor degradate se bucură de sprijinul şi susţinerea publică. Legat de protecţia naturii, am lansat în această primă etapă o întrebare referitoare la creşterea nivelului de protecţie în parcurile naţionale", a susţinut Costel Alexe.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a prezentat, într-o conferinţă de presă, prima platformă de consultare şi voting online din România, bazată pe un sistem blockchain.

Platforma, ce utilizează cele mai moderne metode criptografice pentru a securiza datele personale ale cetăţenilor care se înregistrează şi votează prin acest instrument electronic, a fost construită de Modex, companie specializată în tehnologia Blockchain, parte a grupului M3 Holdings fondat de către românul Mihai Ivaşcu.

În 2019, Modex a inaugurat primul birou din SUA, în Silicon Valley. În luna mai a acestui an, compania anunţa că a fost acceptată în cadrul acceleratorului de business C5 Accelerate din Statele Unite, fiind una dintre cele trei companii alese în seria de primăvară a acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri