În urma creșterii masive a numărului de noi cazuri din ultimele 24 de ore, președintele Klaus Iohannis a făcut un rezumat asupra perioadei pandemice prin care România a trecut și a insistat asupra beneficiilor stării de urgență, decretată la 16 martie.

În plus, Klaus Iohannis a făcut un apel la colaborare loială între instituțiile statului, în vederea depășirii acestui al doilea val epidemiologic.

”Fac un apel la Parlament, e imperios necesar să adoptăm cadrul legislativ privind carantinarea și izolarea la domiciliu. Doar în acest mod vom putea ieși cu bine din această situație pandemică. Acum nu e momentul discuțiilor politice”, a declarat președintele României.

De ce a fost bună Starea de Urgență

În plus, în urma măsurilor luate pe durata stării de urgență, Klaus Iohannis susține că România a depășit eficient criza sanitară, în pandemie.

Președintele a declarat că starea de urgență a ajutat la:

  • protejarea sănătății oamenilor,
  • relansarea economică,
  • crearea unor măsuri de îmbunătățire a capacității de răspuns a statului pe viitor.

De asemenea, starea de urgență a avut obiectivul de a evita un scenariu sumbru, caracterizat printr-un val masiv de îmbolnăviri și victime.

Cu ce s-a confruntat România în pandemie

Klaus Iohannis a ținut să precizeze și lipsurile pe care România le-a evidențiat în această criză, începând cu lacuna materialelor sanitare necesare și ajungând la economia puternic fragmentată.

”Revenirea diasporei în țară a reprezentat o mare provocare pentru statul român, pe lângă faptul că a fost un argument pentru instituirea stării de urgență. În plus, economia s-a dovedit a fi puternic fragmentată, la care s-au adăugat lipsa investițiilor publice, dar și capacitatea administrativă redusă. Nu în ultimul rând, evoluția situației epidemiologice la nivel național a dezvăluit carențe majore în sistemul medical”, a explicat președintele.

În final, Klaus Iohannis a ținut să menționeze că suntem o națiune puternică și trebuie să respectăm regulile impuse de autorități.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri