12 Iulie 2020

Organizații de mediu avertizează asupra poluării: Măşti şi mănuşi de protecţie au fost găsite în şapte fluvii europene



Măşti şi mănuşi de protecţie au fost găsite în luna iunie în şapte cursuri de apă importante din Europa, a anunţat un reprezentant al fundaţiei franceze Tara Ocean, care a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă acest tip de poluare cu plastic, asociat crizei sanitare actuale, notează Agerpres.

„Oamenii de ştiinţă de la laboratoarele partenere'' ale Tara „au găsit măşti şi mănuşi în mod sistematic" pe malurile şi plajele a şapte fluvii europene, în timpul prelevării probelor, „efectuate în iunie", a declarat pentru postul France Inter responsabilul de cooperarea internaţională în cadrul fundaţiei, Romy Hentinger.

„Este îngrijorător'' pentru că „putem deduce că altele au ajuns deja în mare'', a adăugat purtătorul de cuvânt, subliniind că măştile de protecţie de unică folosinţă, care sunt din polipropilenă şi sunt „foarte fine'', se vor ''fragmenta rapid''.

În cadrul proiectului, sunt analizate nouă cursuri de apă importante din Europa - explorate în 2019 de goeleta ştiinţifică în cadrul unei misiuni de studiere a prezenţei microplasticului - Tamisa, Elba, Rin, Sena, Ebru, Ron, Tibru, Garona şi Loara.

„Aşteptăm rezultatele finale ale acestor oameni de ştiinţă care analizează încă aceste fluvii'', a adăugat Romy Hentinger.

Expediţia din 2019, desfăşurată din mai până în noiembrie, a scos în evidenţă prezenţa microparticulelor de plastic în 100% din eşantioanele de apă prelevate, demonstrând că acestea sunt deja prezente în fluvii şi „nu se degradează în mare, sub influenţa razelor ultraviolete şi a sării'', aşa cum se credea iniţial, a explicat Martin Hertau, căpitanul acestui laborator plutitor.



Citeste si