Președintele Klaus Iohannis a declarat, de la Bruxelles, că discuțiile în ceea ce privește România, în cea de-a treia rundă de negocieri a statelor membre Uniunii Europene, merg într-o direcție bună, însă mai avem de așteptat pentru rezultatul final. În plus, Klaus Iohannis a menționat că negocierile nu se poartă doar în jurul banilor, ci și asupra modului în care aceștia vor fi gestionați.

Președintele Klaus Iohannis a ținut să menționeze că negocierile nu se axează asupra banilor. Statele membre UE discută și despre condițiile de acordare a sumelor sau condițiile de guvernanță a fondurilor, precum și despre proporția între granturi.

În plus, statele propun fie abordări naționale asupra acestei guvernanțe a fondurilor, fie un control din partea Comisiei Europene. De asemenea, în discuții a intervenit și respectarea statului de drept a țărilor membre.

Ce solicită România

În prezent, discuțiile au loc în formate mici, urmând să se reunească în plen în cele ce urmează.

”Atât eu, cât și echipa care mă însoțește, am solicitat câteva aspecte clare, fără de care România nu poate depăși cu brio această dublă criză, după cum urmează:

  • fonduri consistente pe coeziune pentru proiectele de infrastructură, pe care le avem în prezent (autostrăzi, spitale etc),
  • fonduri consistente pe agricultură, în lipsa acestora, nu văd cum ar putea arăta agricultura României,
  • fonduri substanțiale pentru revigorarea economică.

Dar și o flexibilitate rezonabilă între fonduri, dar și în gestionarea acestora”, a explicat președintele Iohannis.

Nu în ultimul rând, acesta s-a declarat optimist în ceea ce privește mersul negocierilor, deoarece vestea bună este că toate statele intenționează să ajungă la un acord.

”Sunt moderat optimist. Vom vedea dacă vom obține un acord în această sesiune sau dacă ne vom reuni peste alte trei săptămâni”, a conchis Klaus Iohannis.

Negocieri dure pentru banii europeni

Cancelarul german Angela Merkel declara că este "posibil" ca liderii UE, reuniți de vineri în summit la Bruxelles, să nu ajungă duminică la un acord asupra planului de relansare post-coronavirus, potrivit HotNews.

"Există multă bunăvoință (...) dar este posibil ca niciun rezultat să nu fie obținut astăzi", a declarat Merkel, la sosirea la summit, pentru o zi pe care a calificat-o drept "decisivă".

"Nu pot în continuare să spun dacă o soluție va fi găsită", a subliniat ea.

Președintele francez Emmanuel Macron, care susține acest plan alături de Germania, a avertizat că un "compromis" nu se poate face "cu prețul ambiției europene".

Dar, în ciuda "disensiunilor", un acord este în continuare "posibil", a estimat acesta.

Merkel și Macron s-au întâlnit la ora 7:30 GMT cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a decide strategia de urmat, după 48 de ore de discuții care nu au reușit să plieze Olanda și aliații săi din grupul "frugalilor" (Danemarca, Suedia și Austria), foarte rezervați asupra acestui proiect.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri