Faleza de la Galați, unică și spectaculoasă, zona de promenadă preferată de locuitori și vizitatori deopotrivă, va fi modernizată cu fonduri europene, un obiectiv pentru care Primăria Galați a realizat deja pași importanți. Mai mult, sculpturile de pe Faleză, realizate de artiști recunoscuți, vor fi puse în valoare, grație unui parteneriat încheiat zilele trecute între Primărie și Consiliul Județean.

„Cea mai îndrăgită zonă a orașului nostru, Faleza Dunării, va fi modernizată și pusă în valoare. Vom avea pe Faleză amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători și bicicliști, zone de cafenea, două parcări subterane pe piloni forați care vor și stabiliza malul, spații verzi amenajate, iar sculpturile în metal vor face obiectul unui veritabil circuit cultural și turistic. Faleza Dunării se va schimba și va deveni o zonă mult mai atractivă pentru gălățeni, dar și pentru cei care ne vizitează,” a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Potrivit edilului, municipalitatea dorește să obțină fonduri europene pentru modernizarea falezei în ansamblu, în cadrul unui proiect estimat la peste 15 milioane de euro, la care se lucrează deja. După implementarea acestui proiect, zonă emblematică a orașului se va schimba complet și va deveni mai atractivă atât pentru locuitori, dar și pentru vizitatori, un loc plăcut de relaxare și petrecere a timpului liber.

Parteneriat între Primărie și Consiliul Județean

Mai mult, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, au semnat zilele acestea un acord de parteneriat pentru realizarea proiectului „Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării”.

Protocolul de cooperare prevede că municipiul Galați, proprietar al terenului și al infrastructurii, va avea responsabilitatea îmbunătățirii infrastructurii publice de turism în zona protejată a Falezei Dunării, iar Consiliul Județean Galați, prin instituția subordonată Muzeul de Artă Vizuală din Galați, va asigura asistența calificată pentru punerea în valoare a monumentelor de for public și informarea turiștilor cu privire la patrimoniul cultural existent. Elementul central în jurul căruia se va dezvolta întregul proiect îl constituie de altfel lucrările de sculptură în metal realizate în cadrul taberelor de sculptură din anii 1976, 1977 și 1991, care se constituie într-un veritabil muzeu în aer liber ce urmează a fi pus în valoare. Totodată, propunerile de amenajare a falezei rezultate în urma concursului de soluții urbanistice organizat de Primăria Galați în toamna anului trecut, la care au participat tineri specialiști în arhitectură și urbanism, vor fi puse la dispoziția ofertantului câștigător.

Trei circuite pentru promovarea patrimoniului natural și cultural

Unică în sud-estul Europei și spectaculoasă din punct de vedere al peisajului, Faleza Dunării din Galați va fi modernizată prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural. Proiectul are în vedere dezvoltarea și promovarea infrastructurii publice de turism și a serviciilor turistice aferente; protejarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural și a serviciilor culturale; protejarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului natural și a eco-turismului; regenerarea fizică și creșterea securității spațiilor publice.

Faleza Dunării va avea astfel trei circuite: circuit pietonal/promenadă, circuit pentru alergare/biciclete și circuitul cultural/observarea sculpturilor. Se va consolida și extinde taluzul dinspre Dunăre, se vor construi două parcări subterane, o serie de zone de cafenea, amfiteatre în aer liber și semiacoperite, piste pentru alergători și bicicliști, piațete cu mobilier urban în apropierea sculpturilor în metal existente etc.

În plus, se dorește relocarea portului de ambarcațiuni în altă zonă de agrement a orașului și se analizează posibilitatea realizării unui viaduct care să facă legătura între Str. Stadionului și Bdul. Marii Uniri, cu finanțare din alte surse.

Când poate fi depus proiectul

Proiectul „Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării” va fi depus în cadrul Programului Operaţional Asistență Tehnică 2014 - 2020, pe Axa Prioritară 1 – Acțiunea 1.1.1. „Asistență orizontală pentru beneficiarii fondurilor ESI și specifică pentru beneficiarii POAT, POIM și POC, inclusiv instruire pentru aceștia și pentru potențialii beneficiari FESI”. Se va elabora astfel documentația tehnico-economică necesară proiectului de investiții în domeniul infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potențial turistic, ce urmează a fi depus pentru finanțare în perioada de programare 2021-2027, acordul de parteneriat fiind parte integrantă a contractului de finanţare.

Faleza Dunării este proprietatea publică a municipiului Galați și principalul loc de promenadă pentru locuitorii orașului, având o lungime de aproximativ trei kilometri și o suprafață totală de aproximativ 200.000 mp.

Articol realizat cu sprijinul Municipiului Galați

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri