Nicolae Zamfir, directorul celui mai mare proiect de cercetare din România – laserul de la Măgurele (ELI-NP), a fost revocat din funcție, în seara zilei de vineri. În locul său a fost numit director interimar, pentru 6 luni, Nicolae Mărginean, unul dintre principalii contestatari ai lui Zamfir, după ce acesta a reziliat contractul cu EuroGammaS condus de italieni.

Potrivit Edupedu.ro, Ministrul Educației, Monica Anisie, a emis un ordin prin care revocă un alt ordin dat tot în timpul mandatului său și prin care era de acord de acea dată cu prelungirea mandatului deținut de Nicolae Zamfir în fruntea Institutului Național Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN-HH), care implementează proiectul laserului de la Măgurele.

Monica Anisie anulează astfel ordinul emis de secretarul de stat responsabil cu Cercetarea, Dragoș Ciuparu, care îi prelungise lui Zamfir mandatul de director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH).

Nicolae Mărginean a fost șeful Departamentului de Fizică Nucleară și președinte al Consiliului Științific IFIN-HH.

Nicolae Zamfir a fost directorul Institutului de Fizică Nucleară “Horia Hulubei” încă din 2004, an în care a revenit în țară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.

Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere laser din lume, 10 PetaWatt (PW), în martie 2019, marcând o premieră în cercetarea mondială.

Citiți mai mult pe Edupedu.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri