Alexandru Toth Ardelean, directorul general al fabricii de panificație orădene Sandy Impex, cere de la viitoarele autorități locale doar normalitate și corectitudine pentru mediul de business care s-a obișnuit să își rezolve sigur problemele de-a lungul anilor.

„Majoritatea oamenilor de afaceri autohtoni ne-am obișnuit să le rezolvăm noi singuri pe toate. Care ar fi așteptările noastre de la un primar? Orice aș spune, ar fi doar normalitatea. Poate că acesta este răspunsul corect: așteptăm normalitate. Să nu ai birocrație când ceri un document, să nu ai birocrație pentru autorizație sau controale doar de dragul de a fi făcute. Sunt lucruri mărunte, dar care contează”, spune antreprenorul.

Alexandru Toth Ardelean acuză autoritățile din România că pun pe primul loc multinaționalele, iar companiile autohtone nu sunt tratate în același fel.

„Este bine că facem parcuri industriale pentru a atrage investitorii străini, dar ce faci pentru investitorii autohtoni? Acum, unde construiesc eu noua fabrică nu avem apă menajeră, ci doar apă pluvială. Peste doi ani se trage. S-a cerut asfaltarea drumului (n.r. circa 250 de metri). Primăria a sugerat să împărțim cheltuiala, dar nu am fost de acord. Anual, eu plătesc 20.000 de lei impozit pe teren. Numai din banii noștri dați din impozitul pe un an de zile, ai companiilor care suntem în această zonă, puteau asfalta drumul cerut. Dacă eram multinațională, sigur se asfalta și se punea la dispoziție absolut tot ce era necesar”, spune Toth Ardelean.

Infrastructură, utilități și transport în comun

Omul de afaceri orădean spune că printre atribuțiile pe care trebuie să le îndeplinească autoritățile locale în relație cu mediul de afaceri se numără utilitățile, infrastructura și transportul în comun.

„Din perspectiva businessului, nu pot să spun că nu s-a investit în infrastructură, eu am fost ajutat cu cât s-a putut, dar când e vorba să faci un drum, să aduci apa menajeră, este dificil. Ce să facă (autoritățile – n.r.) pentru tine ca firmă? Nici nu se poate băgă. Tot ce pot face ține de utilități, de infrastructură și de transportul în comun”, subliniază antreprenorul.

Alexandru Toth Ardelean investește peste 12 milioane de euro într-o nouă fabrică de panificație și patiserie Sandy Impex, care va produce pâine artizanală pe flux automat, urmând ca jumătate din producție să fie livrată în Spania, Italia, Germania și Marea Britanie, pentru că infrastructura din România nu permite afacerii să se extindă în țară. Construcția este aproape de finalizare, iar în primăvară ar putea începe producția de pâine.

În anul 2000, Alexandru Toth Ardelean a înființat fabrica de pâine Sandy Impex, în județul Bihor, la patru kilometri de granița cu Ungaria. Cu timpul, afacerea de familie s-a transformat într-o companie cu peste 50 de angajați, care exporta, înainte de pandemia de Coronavirus, 20% din producție peste hotare.

Sursa foto: Facebook Alexandru Toth Ardelean

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri