Un studiu recent care analizează calitatea vieții în orașele din România arată că bucureștenii sunt printre cei mai nemulțumiți de condițiile de viață din orașul lor.

Barometrul Urban, un raport realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și de Banca Mondială, a arătat că locuitorii Capitalei nu sunt mulțumiți de modul în care arată orașul în care își petrec viața. Principalele categorii unde au existat nemulțumiri a fost nivelul de siguranță al orașului, dar și calitatea aerului.

Transportul în comun

În ceea ce privește transportul în comun, aproximativ 33% dintre bucureșteni sunt nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de calitatea acestor servicii, la o distanță mare comparativ cu orașul de pe primul loc, Cluj, unde doar 7% dintre oameni erau nemulțumiți de transportul în comun.

Siguranța în oraș

Bucureștiul este cu mult sub media înregistrată de Barometru. În timp ce 73% din oamenii care locuiesc în mediul urban au declarat că se simt în siguranță în orașul în care trăiesc, doar 62% dintre bucureșteni au declarat că se simt în siguranță în Capitală. La polul opus, orașele în care oamenii se simt în siguranță sunt Cluj-Napoca, cu 86% de locuitori care au spus că se simt în siguranță, Oradea - 89%, Drobeta-Turnu Severin - 91% și, în topul clasamentului, Suceava - 93%.

Calitatea aerului

60% din orășenii din România au declarat că sunt mulțumiți de calitatea aerului din orașul lor, în timp ce Bucureștiul este la o diferență enormă, cu doar 34% dintre locuitorii Capitalei care au declarat că sunt mulțumiți de calitatea aerului. Bucureștiul se situează în coada clasamentului, la un loc cu orașul Ploiești, unde doar 14% dintre locuitori au declarat că sunt mulțumiți de calitatea aerului.

Nivelul zgomotului

Doar 33% dintre bucureșteni au declarat că sunt mulțumiți de cât de gălăgios este orașul lor, în timp ce media țării este de 56%. În top se află Suceava, cu o rată de mulțumire de 85% și Piatra Neamț - 81%.

Încrederea în ceilalți

Bucureștenii se află la coada clasamentului și din acest punct de vedere. Raportul arată că doar 45% dintre locuitorii Bucureștiului au încredere în concetățenii lor. Media pe țară este de 61% și în topul listei se află Suceava, cu 91% dintre locuitori care au încredere în ceilalți suceveni.

Oportunități de muncă

Dacă la majoritatea capitolelor Capitala nu stă bine, în ceea ce privește disponibilitatea locurilor de muncă, Bucureștiul se situează peste media țării. La nivel național, 50% din orășeni au fost de acord cu declarația „la mine în oraș este ușor să găsești un loc de muncă”, în timp ce în București procentul se ridică la 59%. Totuși, capitala este depășită cu mult de Cluj-Napoca - 81%, Suceava - 80% și Timișoara - 71%.

Calitatea locuințelor

La acest capitol, bucureștenii stau puțin mai bine decât cei din Cluj. În timp ce doar 22% dintre clujeni sunt mulțumiți de prețul chiriilor și al apartamentelor, bucureștenii sunt puțin peste, cu un procent de 38%. Media țării este de 49%.

Pentru realizarea acestui barometru, au fost intervievate 32,978 de persoane din 41 de localități în perioada 1 iulie - 15 august. Sondajul care a stat la baza studiului are o marjă de eroare de +/- 1%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri