Premierul Ludovic Orban a anunţat că va propune sistarea evenimentelor private sau revenirea organizării acestora cu maximum 20 de persoane, argumentând că foarte mulţi organizatori de evenimente nu respectă regulile în contextul pandemiei de COVID-19.

"Eu voi propune sistarea evenimentelor private. Este clar că reprezintă una dintre principalele surse de îmbolnăvire. Sau revenirea la vechiul sistem de 20 de persoane, deşi, astăzi, evenimentele se organizează cu maxim 50 de persoane în spaţii închise şi cu 100 de persoane în spaţii exterioare. Asta este lege. Sunt foarte mulţi organizatori de evenimente care nu respectă aceste reguli în organizarea nunţilor şi este posibil inclusiv să luăm decizia de a nu mai permite organizarea unor astfel de evenimente private", a declarat Orban, la sediul PNL.

El le-a transmis românilor să poarte mască de protecţie în locurile care presupun interacţiunea cu alţi oameni.

"Să poarte mască în toate împrejurările care presupun interacţiunea cu alţi oameni, în mijloace de transport, la locul de muncă, în spaţiile aglomerate, pieţe, peroane, staţii de aşteptare, să nu se mai ducă la nunţi. E clar că pe baza analizei efectuate evenimentele private, petreceri, în fine, s-au închis nişte cluburi care funcţionau ilegal după o adevărată luptă a autorităţilor, nunţi de peste 350-500 de oameni fără nicio mască, care încalcă flagrant regulile instituite. Trebuie să se protejeze, să păstreze distanţa fizică, să nu interacţioneze în apropiere, să păstreze igiena, să se spele pe mâini cât se poate de des. Sunt toate regulile de protejare a sănătăţii pe care le prezentăm noi, dar mai ales specialiştii în domeniul sănătăţii de la începutul pandemiei. Din păcate, încă există mulţi oameni care ignoră aceste reguli şi iată că, din păcate, virusul nu iartă pe nimeni. (...) O să mai facem o analiză şi fie întărim un pic prevederile, fie o să monitorizăm cu mai mare atenţie măsura în care comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun aceste reglementări şi anume obligativitatea portului măştii în aceste spaţii unde există contact fizic şi unde există risc de transmitere chiar şi în aer liber", a spus Orban.

Premierul a mai afirmat că în 3.300 de localităţi mulţi dintre cei care au câştigat alegerile şi-au manifestat bucuria prin petreceri ad-hoc.

Ludovic Orban a precizat că obiectivul este să nu se ajungă la carantinarea anumitor sectoare ale Capitalei.

"Obiectivul nostru este să nu ajungem aici. (...) Aici nu vă ascund faptul că am solicitat totuşi o evaluare mai apropiată de realitate a numărului de oameni care trăiesc în Bucureşti, pentru că numărul de oameni care trăiesc în Bucureşti e mai mare decât datele pe care le avem fie de la INS, fie de la Evidenţa Populaţiei, dar trebuie o bază ştiinţifică solidă pentru a stabili acest număr. Obiectivul nostru este să oprim răspândirea (...) prin toate măsurile care sunt deja prevăzute", a afirmat prim-ministrul.

De asemenea, Orban a arătat că se analizează posibilitatea modificării legislaţiei, astfel încât asimptomaticii să se trateze acasă.

"Suntem în analiză dacă este necesară modificarea legii, dacă nu se poate pe baza prevederilor actuale. (...) Dacă toţi cei care sunt infectaţi cu COVID se duc la spital, există un timp de aşteptare. Vă spun de ieri de la Direcţia de Sănătate Publică, aveam 150 de persoane cu COVID care încă nu puteau avea acces şi trebuiau programate într-un timp de 24 de ore (...) pentru evaluarea stării de sănătate, pentru că evaluarea stării de sănătate nu înseamnă în mod obligatoriu analize. Vrei să faci o evaluare dacă persoana nu are simptome, nu este necesar, de exemplu, să faci radiografie pulmonară, aceasta este decizia pe care o ia medicul care evaluează starea de sănătate şi aici, pentru a permite spitalelor să primească cazurile care într-adevăr necesită şi o evaluare şi un tratament sub supraveghere medicală în spital, cei care nu au simptome pot să li se facă evaluarea stării de sănătate fără să se deplaseze efectiv la spital. Dacă nu au unde să se izoleze şi dacă doresc să fie trataţi în spital, trebuie trataţi în spital, dar noi ştim că, dacă vă uitaţi la date, sunt foarte mulţi care preferă să se trateze fiind în izolare la domiciliu sau la o altă locaţie", a explicat Orban.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri