Ca urmare a creșterii numărului de noi cazuri de COVID-19 autoritățile au luat decizia de a trimite pe străzi mai mulți polițiști în civil, care să se asigure că cetățenii respectă regulile sanitare impuse. În urma unei solicitări trimise de către wall-street.ro, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a oferit o serie de clarificări în legătură cu modul în care polițiștii în civil, prezenți pe străzile orașelor din România, acționează.

Numărul de polițiști din cadrul structurilor operative care acționează pentru verificarea normelor sanitare de prevenire a infectării cu virusul SARS-CoV-2 se modifică de la o zi la alta, conform planurilor de măsuri întocmite zilnic la nivelul Direcției Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.

Autorităție au explicat care este procedura prin care polițiștii în civil se legitimează în momentul în care interacționează cu cetățenii.

”În momentul interacțiunii cu cetățenii, pentru realizarea sarcinilor ce ii revin, potrivit Legii nr.218/2002, privind organizarea și funcționarea Poliției Române, republicată, cu modificările și completările ulterioare, polițistul în ținută civilă, își va declina calitatea și va prezenta legitimația de serviciu, prin prezentarea verbală a numelui și prenumelui, precum și a unității de poiliție din care face parte, precum și a legitimației de serviciu sau a insignei. Prin excepție, atunci când siguranța polițistului sau rezultatul intervenției ar putea fi periclitate, polițistul își face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acesta caz, intervenția polițistului se face prin anunțare: Poliția”, precizează Direcția Generală de Poliția a Municipiului București.

Amenda nu poate fi plătită polițistului în civil

Începând cu 15 mai 2020, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie, potrivit anexei ”Măsuri de prevenire și control al infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”.

Aceste obligații sunt în continuare în vigoare având în vedere că autoritățile au prelungit stare de alertă cu încă 30 de zile la data de 15 octombrie. Autoritățile precizează că persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate mai sus pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

”Cu privire la achitarea sancțiunilor contravenționale direct la agentul constatator vă comunicăm faptul că acest lucru nu este posibil. Sancțiunile contravenționale se vor achita la circumscripția financiară de domiciliu a contravenientului”, explică Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

Sursa foto: Ander5 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri