Restricțiile care au intrat în vigoare astăzi includ suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor. Cum au reacționat comercianții și ce susținere au găsit din partea autorităților locale?

MARAMUREȘ: Toate pieţele aflate în administraţia municipiului Baia Mare au fost reorganizate

Producătorii autohtoni şi fermierii îşi valorifică produsele în aer liber la mese special pregătite, a informat primarul Cătălin Cherecheş, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, a fost reorganizată în exterior activitatea din halele agroalimentare din zona Gării şi Bilaşcu, după măsura impusă de Guvern privind interzicerea funcţionării pieţelor în spaţii închise, respectiv hale agroalimentare. În context, edilul s-a exprimat critic la adresa marilor lanţuri de magazine care pot vinde produse agroalimentare în spaţii închise, pe când producătorii autohtoni nu mai au acces în halele acoperite. De asemenea, în zilele de vineri şi sâmbătă, fermierii din cadrul Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale din Carne şi Ecologice din Maramureş îşi valorifică produsele în aer liber în Piaţa Revoluţiei.

În municipiul Baia Mare, funcţionează cinci pieţe agroalimentare printre care una destinată produselor agro engros, dintre care principală piaţă Izvoarele care deţine în proporţie de 90% mese de expunere-vânzare a produselor în aer liber şi o hală acoperită pentru produsele lactate, acum, închisă.

BRĂILA: Primăria Brăila a început amplasarea căsuţelor din lemn

Zeci de producători şi comercianţi din Brăila au protestat în faţa Pieţei Mari din municipiu, împotriva închiderii pieţelor, iar primarul Brăilei, Marian Dragomir, venit în mijlocul lor, le-a propus comercianţilor ca soluţie pentru continuarea activităţii mutarea tarabelor în exteriorul pieţei şi oferirea gratuită a 40 de căsuţe din lemn, folosite în anii trecuţi pentru Târgul de Crăciun, care vor fi amplasate în parcarea Pieţei Mari şi vor fi branşate gratuit la curentul electric.

"Pentru cei care vând la tarabă sau la vitrină frigorifică în spaţiile închise, punem gratuit la dispoziţia lor căsuţe. Cum anul acesta nu vom organiza Târgul de Crăciun, le vom pune oamenilor la dispoziţie gratuit aceste căsuţe din lemn. De asemenea, cei care au rulote vor avea posibilitatea să şi le amplaseze tot în această zonă. Vom asigura branşament electric pentru ei la căsuţe, astfel încât să nu li se strice produsele de origine animală, pentru că este normal, oamenii aveau energie electrică în interior, trebuie să aibă şi în exterior. Vom asigura şi iluminat la căsuţe", a declarat Marian Dragomir.

Ca soluţie pentru continuarea activităţii de către comercianţii care au în interiorul pieţei magazine care se pot închide cu rulouri sau cu uşă, primarul a precizat că se aşteaptă o aprobare de la ISU pentru ca acestea să funcţioneze în regimul mall-urilor, atâta vreme cât tarabele şi vitrinele frigorifice vor fi scoase din piaţă. Primarul Brăilei a mai anunţat, de asemenea, că vor fi ridicate rulourile în toate pieţele care permit acest lucru, pentru a le transforma în pieţe deschise în aer liber, iar în cazul Oborului 'se va analiza o posibilitate de deschidere cu respectarea prevederilor legale pentru zona de cereale şi furaje pentru animale'.

TULCEA: pieţele vor funcţiona în aer liber

"Pentru Piaţa Nouă va fi utilizat spaţiul din parcul Sfântul Gheorghe, pentru Piaţa Veche, zonele din imediata apropiere a halelor închise, pentru Vest, parcările din vecinătate, iar pentru E3, spaţiile publice aferente. Ne dorim foarte mult ca numărul persoanelor infectate cu COVID-19 să scadă la Tulcea, deoarece sănătatea noastră este prioritară", a transmis Ştefan Ilie, Primarul municipiului Tulcea.

TIMIȘ: problema vânzării în piețe a fost soluționată

Câţiva comercianţi din Piaţa agroalimentară Iosefin din Timişoara, care funcţionează într-o hală închisă, au protestat temându-se că nu vor mai avea unde să-şi vândă produsele. Ei intenţionau să protesteze şi în faţa sediilor Primăriei şi Prefecturii, dar conflictul a fost dezamorsat de directorul Serviciului Pieţe, Ionuţ Nasleu, care i-a asigurat că-şi vor putea vinde marfa în căsuţele folosite pentru târgurile de Crăciun şi de Paşti, ce vor fi montate în faţa clădirii pieţei.

"A fost un protest spontan al pieţarilor din Iosefin, dar am fost la ei împreună cu consilierul Rudolf Graf al primarului, am găsit soluţia reciproc avantajoasă şi am reuşit să calmăm spiritele. Se va termina montarea căsuţelor pe o parte şi cealaltă a străzii. Măsura este pentru toţi comercianţii, întrucât hala este închisă. Ei voiau să meargă să protesteze la primărie şi la prefectură, dar am reuşit să dezamorsăm protestul. În Piaţa Badea Cârţan am montat căsuţe doar pentru cei din hala de carne şi lactate, dar în Iosefin pentru toţi, pentru că e în clădire construită, închisă", a declarat Ionuţ Nasleu.

"Am găsit soluţii să ţinem toate pieţele deschise, pentru ca timişorenii să aibă produse proaspete cât mai aproape de casă. Mi-aş fi dorit să lucrăm mai degrabă la reguli şi proceduri mai sigure pentru pieţele agroalimentare în spaţii închise şi la respectarea acestor reguli. Dar acum, pentru că există o hotărâre de guvern care închide pieţele din spaţiile închise, de luni, nu avem încotro şi trebuie să ne adaptăm", anunţa primarul Timișoarei, Dominic Fritz, pe Facebook.

BIHOR: Pieţelelor agro-alimentare din Oradea li s-au demontat ferestrele din plexiglas şi pereţii laterali

Directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP), Liviu Andrica, a declarat pentru Agerpres, că sunt deschise toate cele trei pieţe mari - Cetate, Decebal şi Nufărul, împreună cu Centrul de afaceri Rogerius (fosta piaţă modernizată). "Am dispus mai multe măsuri: în piaţa Cetate şi piaţa Rogerius se suspendă activitatea sectoarelor de bazar, în celelalte două nu avem, fiind suspendată şi întreaga activitate în Piaţa 100, fosta Obor, până la noi dispoziţii. Rămân în funcţiune în toate cele patru pieţe, spaţiile pentru comercializarea produselor agro-alimentare, cu aerisire. Am stabilit fiecare intrare cu două fluxuri, unde avem colegi care iau temperatura, pun la dispoziţie dezinfectant, verifică modul de purtare a măştii sanitare, atât în cazul clienţilor, cât şi al vânzătorilor," a declarat Liviu Andrica. El a adăugat că, pe perioada suspendării activităţii, în cele patru pieţe, dar şi în Piaţa 100, clienţii ADP care au marfă, produse, autoturisme în zonele respective nu trebuie să plătească în continuare chirie, îşi vor păstra locul şi marfa în acele spaţii care li s-au pus la dispoziţie. Potrivit lui Andrica, în Oradea nu există pieţe volante.

COVASNA: Piaţa agroalimentară din municipiul Sfântu Gheorghe va funcţiona în continuare, aceasta desfăşurându-şi activitatea în spaţiu deschis

Reprezentanţii conducerii societăţii comerciale Tega, aflată în subordinea administraţiei locale, au precizat că producătorii agricoli şi comercianţii îşi vor putea vinde în continuare produsele pe tarabe, în schimb cei care au buticuri vor trebui să-şi organizeze activitatea astfel încât să limiteze accesul în interior la cel mult un client. "Am primit aprobare de la Prefectură, de la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că putem să funcţionăm în continuare. În piaţă, unde sunt tarabele este spaţiu deschis, deci nu există nicio problemă, iar în ce priveşte buticurile unde se vând lactate, preparate din carne, pâine, legume, fructe sau alte produse, acolo fie vor pune mesele mai în faţă ca să nu mai intre nimeni, fie va intra o singură persoană în interior. Deci, la noi piaţa rămâne deschisă, dar, desigur, cu respectarea măsurilor sanitare, adică distanţare socială şi obligativitatea purtării măştilor de protecţie. Şi buticurile cu flori din centrul oraşului rămân deschise în continuare, pentru că vând florile afară", a declarat, directorul societăţii Tega, Máthé László.

GORJ: Toate pieţele din judeţul Gorj vor rămâne funcţionale, majoritatea dintre ele fiind amenajate în aer liber

Excepție fac trei dintre acestea, unde autorităţile au decis mutarea tarabelor în afara spaţiilor închise, a declarat pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Corina Belteu. Potrivit sursei citate, în judeţul Gorj funcţionează 16 pieţe în 12 localităţi. "Dintre cele 16 pieţe, doar trei erau în spaţii închise, respectiv în municipiul Motru, în oraşul Bumbeşti Jiu şi în comuna Mătăsari. În aceste cazuri, s-au luat următoarele decizii: la Motru se rabatează geamurile exterioare, iar piaţa funcţionează în aceeaşi locaţie, iar la Bumbeşti Jiu şi la Mătăsari se scot tarabele pe un amplasament în aer liber, stabilit de autorităţi. Celelalte pieţe rămân deschise pentru că sunt în aer liber, cu respectarea măsurilor de protecţie pentru prevenirea şi limitarea infectării cu virusul SARS-CoV-2", a precizat Corina Belteu. În ceea ce priveşte sectorul lactate, care în majoritatea pieţelor se afla în spaţii închise, s-a luat măsura fie a mutării în aer liber, fie a rabatării geamurilor.

ARGEȘ: Urmează reorganizarea piețelor

Prefectul judeţului Argeş, Emanuel Soare, îi asigură pe producătorii agricoli care au protestat luni, la Piteşti, că nu îşi vor pierde standurile din pieţe. "S-au purtat discuţii punctuale pe problemele semnalate de către producătorii agricoli, s-au analizat soluţiile propuse ieri în şedinţa susţinută de prefect cu reprezentanţii primăriilor care au în subordine pieţe agroalimentare şi s-au identificat soluţii individualizate pentru fiecare sector comercial în parte (legume şi fructe, lactate, carne). Comercianţii au agreat soluţiile identificate pentru ca activitatea lor să poată continua, iar prefectul i-a asigurat că acestea vor fi implementate în cel mai scurt timp", se arată în comunicat emis de Instituţia Prefectului Argeş, preluat de Agerpres.

Conform sursei citate, pieţele urmează să fie reorganizate, astfel încât activităţile comerciale să se desfăşoare în spaţii deschise. "Unde sunt pieţe închise şi se pot rabata pereţii, se vor organiza pentru a le deschide în vederea reducerii infecţiilor cu noul coronavirus (...), astfel încât să fie funcţionale ca spaţiu deschis. Acolo unde nu pot funcţiona în acest fel, se vor muta mesele alocate producătorilor agricoli în spaţiile publice, pe alei, sau pe străzile din proximitatea pieţelor, cu restricţionarea accesului auto în zonele respective. În cazul în care nu există această posibilitate, se vor organiza şi autoriza de către autorităţile locale, pieţe agroalimentare volante, în aer liber, pe alte amplasamente, anunţate în prealabil producătorilor agricoli şi cumpărătorilor", se mai menționează în comunicat.

SĂLAJ: Piețele agroalimentare din Sălaj vor fi mutate în aer liber

"Autorităţile locale au găsit soluţii ca activitatea pieţelor interioare să se poată desfăşura în spaţii deschise, astfel încât să nu aibă de suferit nici producătorii, comercianţii şi nici cumpărătorii. De asemenea, în organizarea noilor pieţe în zone publice deschise, Marcel Virgil Şurcaş, prefectul judeţului Sălaj a solicitat a se avea în vedere ca în cadrul acestora să se desfăşoare numai comerţul cu produse agroalimentare, iar în algoritmul de alocare a spaţiilor, prioritari vor fi producătorii agricoli autohtoni atestaţi în condiţiile legii", se arată într-o postare pe contul oficial de Facebook al Instituţiei Prefectului.

BRAȘOV: rabatarea pereților și mutarea tarabelor

Prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii, a solicitat primarilor localităţilor unde funcţionează pieţe agroalimentare să ia măsuri urgente pentru rabatarea pereţilor acestora acolo unde este posibil şi, respectiv, de mutare a tarabelor în spaţiile din proximitate, acolo unde structura lor nu permite, se arată într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului și preluată de Agerpres. Potrivit aceleiaşi surse, în locaţiile unde funcţionează pieţe închise şi se pot rabata pereţii, se va proceda la deschiderea acestor spaţii, în vederea reducerii infecţiilor cu noul coronavirus, iar în acolo unde acest lucru nu este posibil, se va proceda la mutarea tarabelor alocate producătorilor agricoli în spaţiile publice din proximitatea pieţelor, "cu restricţionare accesului auto în spaţiile respective". "În locaţiile în care nu există nici această posibilitate, să se organizeze pieţe agroalimentare volante în aer liber pe alte amplasamente, anunţate în prealabil producătorilor agricoli autohtoni şi cumpărătorilor", conform sursei citate. În ceea ce priveşte municipiul Braşov, primarul Allen Coliban a anunţat că cele trei pieţe principale - Dacia, Tractorul şi Bartolomeu - vor rămâne deschise, urmând să fie eliminate închiderile cu policarbonat de pe două dintre laturi, astfel că va fi asigurată o bună ventilaţie, în aceste condiţii nemaifiind necesară mutarea tarabelor în stradă.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri