În demersul comun de asigurare a accesului egal la educație de calitate dintre Organizația Salvați Copiii și Școala Gimnazială nr. 162 din București, școala va fi dotată cu un monitor inteligent pentru cabinetul de fizică-chimie, iar 145 de copii vulnerabili, elevi ai școlii, vor primi ghiozdane și rechizite. Totul a început cu dorința lui Florin, un băiat care ar fi putut cere orice pentru sine, dar a ales să pună școala și pe colegii săi din medii defavorizate pe primul loc.

Când președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a decis să își doneze ziua de naștere lui Florin, băiatul nu a stat prea mult pe gânduri: o bicicletă, un birou și o tabletă pentru el, dar mai ales sprijin pentru colegii săi și pentru școală, în așa fel încât toți să aibă acces egal la educație.

Participarea școlară este esențială în această perioadă de criză, iar noi facem eforturi conjugate pentru ca niciun copil să nu rămână în afara școlii. Consecințele accesului limitat la educație sunt dezastruoase și se întind pe termen lung și iată ce lecție de maturitate ne dă un copil, care înțelege că acces real la educație înseamnă că niciun copil nu e marginalizat.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România

Școala Gimnazială nr. 162, situată în cartierul bucureștean Giulești, are 600 de elevi și 41 de cadre didactice. Acest număr s-a menţinut constant de-a lungul timpului, majoritatea elevilor provenind din cartierul Giuleşti, inclusiv Giulești Sârbi și 16 Februarie, cartiere care, din punct de vedere administrativ, sunt arondate la două sectoare (sectorul 1, respectiv, sectorul 6).

Elevii fac parte din familii cu o situaţie materială şi financiară extrem de modestă, mulți dintre părinți fiind fără locuri de muncă. În ultimii ani, se observă o migrare a părinţilor în alte state ale Uniunii Europene în căutarea unui loc de muncă, copiii fiind lăsaţi în grija bunicilor.

Am fost impresionat de dorința lui Florin. Putea să ceară pentru el însuși jocuri, dar a ales să dăruiască din darul lui și celorlalți copii, și școlii. Asta e definiția cea mai bună a solidarității, să înțelegi că binele tău depinde și de binele altora, că noi trăim împreună, chiar și în vremurile acestea grele, în care distanțarea socială e regula.

Omid Ghannadi, arhitect

Organizația Salvați Copiii a dotat până în prezent 54 de școli din județele Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Suceava, Timș, Vaslui și din București cu tablete și cu ghiozdane pentru elevi, dezinfectanți, produse de igienă și protecție și alte materiale necesare profesorilor, precum și cursuri pentru profesori, în vederea asigurării unui act educațional online de calitate.

În continuare, 45 de școli au făcut apel la sprijinul Salvați Copiii, pentru a asigura acces egal și nediscriminatoriu la educație pentru toți copiii. Acestea au nevoie de tablete și alte dispozitive de predare online, măști și produse dezinfectante. Ne puteți ajuta să ajungem și la ele, printr-o sponsorizare sau donație.

Companiile care vor să își ofere suportul pot completa contractul de sponsorizare și trimite la secretariat@salvaticopiii.ro.

Datele studiului ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, realizat de Salvați Copiii România, arată că aproape jumătate dintre copiii din România nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecțiile online.

Închiderea școlilor și organizarea cursurilor școlare online duce la situații-limită, îngrădind dreptul la educație al copiilor din medii defavorizate.

În această perioadă, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat eforturile de sprijinire și protecție a copiilor vulnerabili (copii din familii cu dificultăți socio-economice, copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, copii refugiați sau solicitanți de azil) și de colaborare strânsă cu autoritățile locale (primării, inspectorate școlare, școli) pentru a identifica cele mai bune soluții. Actiunile s-au concentrat pe următoarele direcții:

  • suport material de urgență constând în alimente, produse de igienă, dezinfectante sau tichete sociale pentru 7.000 de copii și familiile lor;
  • activități de pregătire școlară estivală și monitorizare a situației copiilor din grupuri vulnerabile - pentru 4.000 de copii;
  • asigurarea accesului la educația online prin achiziționarea a 3.500 de tablete cu acces la internet, care au fost oferite copiilor din grupuri vulnerabile;
  • formarea a peste 250 de cadre didactice pentru a fi pregătite să lucreze online cu elevii;
  • intervenţii de consiliere psihologică şi socială, online/telefonic, adresate copiilor şi părinţilor /persoanelor în grija cărora au rămas copiii;
  • suport autorităților locale din 150 de localități prin echipe mobile, în vederea luării de măsuri urgente pentru începerea școlii în siguranță.

Sursa foto: Salvati Copiii România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri