Scăderea bruscă a temperaturilor exterioare din ultimele zile a generat presiune suplimentară asupra sistemului de încălzire învechit şi degradat care se confruntă deja cu misiunea extrem de dificilă de a face faţă problemelor tehnice majore determinate de lipsa de investiţii în modernizare, atenţionează reprezentanţii Elcen.

"Ca urmare a acestor probleme, sistemul nu beneficiază de flexibilitatea necesară care să îi permită adaptarea rapidă la modificări bruşte ale condiţiilor meteo exterioare. Am atras şi în alte rânduri atenţia asupra faptului că nerealizarea la timp a lucrărilor majore de reparaţii şi modernizare, absolut esenţiale, au condus la o degradare constantă a sistemului, şi la o creştere explozivă a pierderilor în reţea, cu consecinţe negative asupra parametrilor de furnizare a apei calde şi căldurii către consumatori", precizează societatea.

2.200 de tone de apă pierdute pe oră

Potrivit sursei citate, dacă în 2016 pierderile raportate în reţea erau de 800 t/h, în 2019 acestea ajunseseră la aproximativ 1.200 t/h, iar în acest an valoarea înregistrată este de circa 2.200 t/h.

"Mai mult decât atât, presiunea din conducte a scăzut progresiv în ultimii ani, astfel că în aceste momente reţeaua nu are capacitatea tehnică de a prelua presiuni mai mari, întrucât există un risc semnificativ de spargere a conductelor. Totodată, criza pandemică determinată de propagarea virusului SAR-CoV2 în toate sectoarele de activitate a fost, de asemenea, un factor ce a contribuit la întârzierea implementării lucrărilor de reparaţii şi modernizare. Cerem scuze locuitorilor bucureşteni racordaţi la sistemul de încălzire centralizată care se confruntă în acest moment cu probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă caldă şi căldură. Îi asigurăm că se fac toate eforturile, astfel încât să se reducă la minimum aceste inconveniente. Se lucrează constant şi se caută soluţiile cele mai eficiente şi mai rapide de a acţiona şi de a face faţă unui sistem învechit în care nu s-a investit la timp şi care acum suportă consecinţele", susţin oficialii Elcen.

Aceştia menţionează că parametrii de funcţionare se vor îmbunătăţi gradual, astfel că, în următoarea perioadă, se va constata o revenire ce va permite livrarea agentului termic în condiţii corespunzătoare.

"E nevoie de modernizare şi există bani europeni disponibili pentru acest lucru. Demararea imediată a investiţiilor în proiecte de eficientizare energetică va permite o bună funcţionare a sistemului, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum şi flexibilitate crescută", se arată în comunicatul citat.

Sursa foto: M.Moira / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri