Adrian Gabriel Ilie, medic la Spitalul Militar "Carol Davila'' din Bucureşti, cu gradul de locotenent colonel, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 6 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru că lua mită de la pacienţi pentru intervenţii chirurgicale de înfrumuseţare a nasului, el fiind autorul celebrului "Manual de şpagă", scrie Agerpres.

Potrivit deciziei instanţei, medicul a primit câte 4 ani închisoare pentru trei infracţiuni de luare de mită, în final având de executat 6 ani şi 8 luni închisoare, după ce pedepsele au fost contopite şi s-a adăugat un spor de pedeapsă.

După ce va ieşi din penitenciar, Adrian Gabriel Ilie nu îşi va putea exercitat unele drepturi civile pe o durată de 4 ani, printre care şi dreptul de ocupa funcţia de medic.

În acelaşi dosar, o femeie care i-a dat mită medicului, Silvia Florentina Baranovschi, a fost condamnată la trei ani închisoare cu executare.

Pe de altă parte, judecătorii au confiscat mai multe sume primite de medic ca mită, dar şi bani găsiţi de anchetatori la domiciliul său: 33.260 de euro, 510 dolari, 52.500 de lei, 2.000 de forinţi şi 90 de dinari.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea extinsă a unor sume de bani pe care medicul şi familia sa nu le-au putut justifica prin veniturile realizare, respectiv 185.737 lei, 11.382 euro şi 7.140 dolari. Pentru recuperarea acestor sume, a fost menţinut sechestrul pus pe locuinţele şi terenurile deţinute de chirurg şi soţia sa.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Procesul în acest caz a durat patru ani, dosarul fiind trimis în instanţă de DNA în septembrie 2016.

Adrian Gabriel Ilie (cadru militar activ, cu gradul de locotenent colonel), la data faptelor medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila'' din Bucureşti, este acuzat că, în perioada 5 aprilie - 29 iunie 2016, a pretins 1.500 de euro de la trei persoane şi a primit 1.000 euro de la două dintre acestea, printre care şi de la Florentina Baranovschi, în legătură cu intervenţii chirurgicale efectuate asupra acestora.

DNA preciza că în două dintre cele trei operaţii era vorba de intervenţii chirurgicale de înfrumuseţare a nasului (rinoplastii).

În urma unei percheziţii informatice efectuate asupra laptopului şi mediilor de stocare ridicate de la domiciliul medicului, anchetatorii au identificat un fişier, în format pdf, cu denumirea "Manual de şpagă", în care erau prezentate cazuri documentate de jurnalişti referitoare la modalitatea, tarifele şi circuitul mitei în sistemul public de sănătate din România.

De asemenea, procurorii au identificat un fişier cu denumirea "Tarife Chirurgie ORL Dr Adrian Ilie.xlsx", în care erau detaliate tipul intervenţiei chirurgicale, felul anesteziei şi tariful aferent fiecărei intervenţii chirurgicale.

"Comparând tarifele practicate de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davila' cu tarifele menţionate în fişierul 'Tarife Chirurgie ORL Dr Adrian Ilie.xlsx' se constată că cele din urmă sunt mult mai mari. (...) De asemenea, se observă că tarifele practicate de Spitalul Militar sunt menţionate în lei, în timp ce tarifele menţionate în fişierul identificat la percheziţia informatică sunt exprimate doar în euro. Având în vedere că inculpatul Ilie Adrian Gabriel nu a mai profesat la alte spitale, de stat sau private, singura justificare logică a existenţei unui asemenea fişier în posesia sa este aceea că tarifele menţionate sunt tarifele pe care le pretindea de la pacienţi cu titlu de mită", se arăta în rechizitoriul trimis de DNA în instanţă.

Tot din rechizitoriu reiese că medicul recurgea la măsuri de protecţie pentru a nu fi prins, când avea asupra lui sumele de bani pe care le primea cu titlu de mită de la pacienţi.

Astfel, când au încercat să-l prindă în flagrant delict în cabinetul său, anchetatorii nu au mai găsit asupra lui 500 de euro, pe care tocmai îi primise de la un pacient.

"Cel mai probabil, inculpatul a dat suma de 500 de euro unei alte persoane, încă neidentificată până în prezent, cu scopul ca, în eventualitatea vreunui denunţ din partea pacientului, banii să nu fie găsiţi asupra sa. De aici se deduce faptul că inculpatul, săvârşind infracţiunile pentru care este cercetat, intuieşte faptul că ar putea fi prins în flagrant cu banii pe care îi primeşte de la pacienţi şi, pentru zădărnicirea aflării adevărului, inculpatul recurge la anumite măsuri de "protecţie" constând în ascunderea banilor pe care îi primeşte cu titlu de mită pentru activitatea medicală prestată în cadrul Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davila'", spuneau procurorii în rechizitoriu.

Întâlnirea dintre medic şi pacientul respectiv a fost însă înregistrată audio-video, astfel că există imagini care atestă faptul că medicul a primit cei 500 de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri