Pandemia de anul acesta ne-a acaparat complet timpul și ne-a schimbat viețile și modul în care cheltuim sau economisim banii. Anul acesta, specialiștii companiei de consultanță KPMG România au estimat că românii au cheltuit cu 5% mai puțin pe cadourile oferite familiei și cu 20% mai puțin pentru cadourile oferite prietenilor și colegilor.

Aura Giurcăneanu, head of consumer markets & retail KPMG România, este de părere că fenomenul COVID-19 a influențat, fără îndoială, comportamentul consumatorilor. De la decizia de a lucra de acasă pe termen cât mai lung, la evitarea transportului în comun și schimbarea priorităților de consum, până la raționalizarea și prioritizarea achizițiilor de produse considerate „esențiale”.

„Uitându-ne la cifrele de Black Friday, cumpărăturile de sărbători sunt pe trend ascendent comparat cu lunile precedente, stimulate de o relativă stabilizare a situației sanitare și de disponibilitatea achizițiilor de orice natură in mediul online. Retailerii au investit considerabil în furnizarea unui mediu sigur pentru clienți, atât în locațiile fizice, cât și online, iar trendurile globale indică faptul că majoritatea consumatorilor nu sunt dispuși să renunțe la sărbători”, a declarat, pentru wall-street.ro, Aura Giurcăneanu, head of consumer markets & retail KPMG România.

Cumpărături mai mult online

Deși magazinele fizice rămân un loc important pentru a face shopping, anul acesta consumatorii și-au schimbat comportamentul de consum: au făcut mai mult cumpărăturile online, fiind mai sigure decât centrele comerciale.

La nivel global, aproape jumătate dintre consumatori estimează că principala conexiune cu brand-urile va fi în online, iar două treimi dintre ei consideră că „Valoarea pentru bani” este cel mai important factor în procesul de decizie, potrivit studiul KPMG, „Adaptarea la evoluția consumatorilor în noua realitate”.

În același timp, doar 29% dintre respondenți sunt încrezători că vor reveni în centre comerciale și zone de divertisment, activitățile în casă fiind în creștere atât față de anul 2019, cât și în valul doi al pandemiei față de primul val. Disponibilitatea, accesibilitatea și siguranța sunt factori cheie în deciziile de achiziție care vor favoriza experiențele din casă ale consumatorilor.

Astfel, canalele digitale de interacțiune au cunoscut o ascensiune mare în această perioadă, înregistrând o creștere de 18% (de la 26%, cât reprezentau interacțiunile comerciale digitale pre-covid, la 44% cât reprezintă acum).

În ceea ce privește categoriile de produse căutate de consumatori în perioada sărbătorilor, specialiștii spun că a fost o scădere a cheltuielilor pentru bunuri și activități non-esențiale și au crescut cheltuielile pentru sănătate, bunuri casnice, precum mobilă, tehnologie sau articole de bricolaj și grădinărit.

Experiențele domestice, in-door, arată că în valul 2 al pandemiei, achizițiile de produse pentru casa și grădină au crescut cu 3%, iar cele de produsele electronice și tehnologice cu 2%.

„Nu există pierzători și campioni în această pandemie”

Pandemia de COVID-19 a adus dezechilibru între companii. Cei care și-au optimizat operațiunile pentru noua realitate au succes, însă măsurile sanitare și restricțiile au afectat planurile de afaceri ale companiilor din zona producției de confectii și încălțăminte, auto, carburanți.

„Multe companii s-au adaptat, dar roadele noilor strategii se vor vedea în timp. Nu există pierzători și campioni în această pandemie; economic vorbind, există supraviețuitori flexibili și supraviețuitori rigizi. Cei din urmă, dată fiind impredictibilitatea financiară și sanitară a pandemiei, sunt cei al căror portofoliu de activități a fost compromis”, spune Aura Giurcăneanu.

Multi retaileri s-au adaptat la noua realitate. În prezent, majoritatea își desfășoară activitatea și online, astfel încât consumatorii pot achiziționa aproape orice, de la vouchere pentru teste COVID la autovehicule, de la medicamente la alimente, haine și produse farmaceutice.

Potrivit specialiștilor, peisajul din retail este semnificativ diferit față de cel din martie, iar evoluția înregistrată ar putea absorbi o mare parte din șocul unui nou lockdown, în cazul în care această situație va avea loc.

Politica lacătului nu este o soluție. Nicio companie și nicio instituție nu se redeschid in punctul în care au fost închise: prin urmare, este important ca toți jucatorii din economie să adopte conduitele și practicile necesare continuării activităților cotidiene respectând toate normele prudențiale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, în timp își desfășoară activitatea nu la nivel de supraviețuire, ci la standarde de excelență”, precizează aceasta.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri