2020 a fost un an plin de schimbări importante la nivel global. Unanim este faptul că va fi întotdeauna definit ca anul crizei de Coronavirus. Potrivit sondajelor Ipsos, chiar dacă multe dintre dorințele oamenilor nu au putut fi realizate, nivelul general al fericirii nu s-a modificat în acest an dificil în care sănătatea, relațiile personale și siguranța au devenit și mai importante.

Cum ne dorim să fie viitorul?

Pauza globală cauzată de pandemie ne-a dat tuturor prilejul să reflectăm asupra tipului de lume pe care o dorim și a viețil pe care o dorim pentru noi înșine. Chiar dacă a existat o dorință unanimă de a reveni la normal, au existat de asemenea și indicii ale apetitului pentru schimbări semnificative. Potrivit statisticilor Ipsos, 72% dintre respondenți preferă ca viața lor să se schimbe semnificativ, iar 86% își doresc ca lumea să se schimbe.

O viață sănătoasă

Dorința pentru o viață sănătoasă a devenit centrul listei de priorități pentru majoritatea oamenilor. Potrivit datelor Ipsos, sănătatea și bunăstarea fizică reprezintă cel mai important punct ca sursă a fericirii la nivel global. Coronavirusul este principala problemă de sănătate cu care se confruntă oamenii astăzi, înaintea cancerului, însă există un accent tot mai mare asupra importanței susținerii sănătății mintale și a combaterii stresului (a treia și a patra problemă de sănătate). În ciuda presiunilor din acest an dificil, există o încredere tot mai mare în serviciile de sănătate (în creștere cu 9% comparativ cu 2018), chiar dacă sistemul este suprasolicitat. O parte importantă este faptul că sistemele de sănătate continuă să evolueze - furnizarea de asistență medicală virtuală fiind un aspect des menționat.

Mediul înconjurător

Îngrijorarea față de mediul înconjurător s-a menținut constantă pe parcursul întregului an. 80% dintre respondenți consideră că ne îndreptăm spre un dezastru ecologic dacă nu ne vom schimba obiceiurile, iar 60% au declarat că anul acesta, ca rezultat al pandemiei de COVID-19, au fost mult mai atenți cu mediul înconjurător. Șapte din zece respondenți consideră că ar fi dezamăgiți de guvernul țării lor dacă acesta nu ar lua măsuri cu privire la schimbările climatice.

Lumea digitală

Multe aspecte ale vieții noastre „offline” s-au mutat pe canalele online în acest an - de la socializare la cumpărături, învățare și muncă. Vom menține aceste obiceiuri comportamentale și în viitor și care vor fi consecințele? Oamenii nu consideră că cumpărăturile online sunt în mod necesar mai ușoare sau mai plăcute. În schimb, programul de lucru flexibil ar putea fi implementat în unele țări. Pe măsură ce consumăm mai multe informații din surse online, există pericolul permanent de dezinformare. Însă, potrivit datelor Ipsos, 6 din 10 respondenți spun că pot identifica știrile false, și 3 din 10 cred că alte persoane sunt capabile să identifice acest tip de știri.

(In)egalitatea sexelor

Cercetările indică faptul că femeile au fost afectate disproporționat în timpul pandemiei, atât în ceea ce privește rezultatele asupra sănătății, cât și din punct de vedere financiar. Stereotipurile persistă în ceea ce privește rolul femeilor în societate, jumătate dintre bărbați consideră că egalitatea de gen la locul de muncă există, dar doar trei din zece femei sunt de acord. Datele referitoare la persoanele care au suferit de epuizare, anxietate sau depresie în acest an indică 59% la femei și 46% la bărbați.

Clasamentul țărilor

Sondajele globale Ipsos plasează Germania în fruntea clasamentului a peste 50 de țări. Punctele forte ale Germaniei sunt reprezentate de domenii precum exporturi, imigrație și investiții, cultură și guvernare. Respondenții la nivel mondial au încredere în cumpărarea produselor germane, în capacitatea de angajare a poporului german, dar și în atractivitatea investițiilor în companiile germane. La celălalt capăt clasamentului se află SUA și China “penalizate” pentru o influență nu tocmai pozitivă asupra afacerilor mondiale în următorul deceniu. Noua Zeelandă este țara care a avut cea mai bună reacție în ceea ce privește pandemia iar Canada are cea mai bună influență asupra afacerilor mondiale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri