Organizația HORA a transmis o scrisoare deschisă către Guvern, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, prin solicită deschiderea de urgență a restaurantelor.

Înainte de criza COVID-19, in industria HORECA activau:

  • 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro,
  • aproximativ 190.000 de angajati reprezentând 10% din numarul total al angajaților care activează in sectorul privat.

Totodată industria contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizori locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.

Urmare a crizei datorată pandemiei și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astazi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele șase luni de zile, din anul 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.

Cât la sută din PIB reprezintă HoReCa

Organizația Patronală HORA își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea virusului COVID-19 în industria ospitalității, efecte care se resimt în toată industria turismului la nivel mondial.

Potrivit studiului comandat de HORA, împreună cu organizațiile member în Alianța Pentru Turimsm, efectuat pe o perioadă de 5 ani, dorim să atragem atenția asupra faptului că aportul HORECA la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează:

  • impact financiar direct (valoare adăugată) - 3,42%,
  • impact social (salarii angajați și aport consum) - 0,91%,
  • impact financiar indirect (furnizori si investiții) - 0,74%.

Lipsa predictibilității din industria HORECA în climatul economic actual, nu face decât să împingă pe marginea prăpastiei antreprenorii care astăzi au în derulare investiții, responsabilități majore față de angajați, contracte de închiriere și leasing, contracte cu clienții externi, contracte de prestări servicii, contracte de servicii auxiliare, etc.

Luând în considerare faptul că redeschiderea teraselor la 1 iunie 2020 nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranță, în unitățile în care se respectă reglementările. În lipsa unor reglementări clare, restaurantele au întâmpinat dificultăți iar incapacitatea autorității centrale și locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări și controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situația pandemică în care ne aflăm.

Măsuri necesare pentri HoReCa

Având în vedere pierderile înregistrate de acest sector și riscul de faliment ce amenință mai bine de jumătate dintre operatorii din domeniu, solicităm în regim de urgență următoarele măsuri:

  • Redeschiderea urgentă a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranță sanitară.
  • Scoaterea restaurantelor de sub incidența procentului de 3/1000 de pe lista activităților cu risc de răspândire a COVID-19 și, astfel, permiterea funcționării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanții industriei și respectate de către toți operatorii.

Solicităm redeschiderea restaurantelor la interior luând în considerare următoarele:

  • menținerea în activitate a 40.000 de operatori și a 400.000 de angajați. Estimările cu privire la închiderea business-urilor și șomajul din industrie sunt îngrijorătoare în contextual actual;
  • evitarea unui colaps general pe întreaga ramură economică. 10.000 de antreprenori nu vor mai redeschide afacerile;
  • nu există vârfuri în analizele referitoare la numărul de persoane infectate cu COVID care să poată fi corelat cuînchiderea/redeschiderea restaurantelor;
  • respectarea cu strictețe a regulilor de către operatori în perioada de restricții;
  • lipsa clarității în ceea ce privește populația orașelor (vezi București).

Organizația Patronală HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național și internațional.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri