Reprezentanţii Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN sunt profund îngrijoraţi de apariţia şi difuzarea în spaţiul public a unui clip care conţine "informatii false, defăimătoare şi nefondate" despre produsele de panificaţie neambalate şi anunţă că vor face toate demersurile legale pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Este vorba despre clipul distribuit de Asociaţia "Preţuieşte Calitatea", cu mesajul înşelător: "Zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de COVID-19, din cauza consumului de pâine neambalată".

"ROMPAN, în calitate de asociaţie patronală din industria de morărit şi panificaţie, industrie ce este atacată într-un mod reprobabil prin intermediul acestui clip şi al altor mesaje similare, va sesiza toate instituţiile statului român cu competenţe în domeniu şi va întreprinde toate măsurile legale ce se impun pentru apărarea drepturilor şi intereselor membrilor săi şi ale consumatorilor, dar şi pentru tragerea la răspundere a persoanelor ce se fac vinovate de apariţia şi difuzarea în spaţiul public a acestui clip", susţine preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu, într-un comunicat transmis Agerpres.

Acesta a precizat că, potrivit declaraţiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, respectiv prin pâine.

"Mai mult, asigurăm populaţia că toate produsele de panificaţie se fabrică cu respectarea tuturor regulilor de siguranţă alimentară, iar la comercializarea produselor de panificaţie ambalate sau neambalate se aplică măsuri suplimentare la locurile de vânzare, în sensul că vânzarea se realizează cu respectarea regulilor de igienă impuse", a mai spus Aurel Popescu.

Potrivit sursei citate, cei care transmit astfel de mesaje înşelătoare au interese cu totul şi cu totul personale şi vor să promoveze doar produsul pâine ambalată şi, mai grav, să încurajeze importul şi comercializarea produselor de panificaţie din afara României.

"Nu trebuie să alarmăm populaţia prin informaţii false în ceea ce priveşte transmiterea virusului prin intermediul alimentelor, cu atât mai mult al pâinii neambalate, un produs sigur din punct de vedere alimentar. Mesajul care trebuie să ajungă la consumator fiind acela ca pâinea comercializată neambalată nu este factor de contaminare cu Sars-Cov-2 atâta timp cat sunt respectate toate măsurile de igiena impuse de prezenta situaţie. Inducerea în mod direct a mesajului că doar pâinea ambalată este sigură pentru consum este un mesaj foarte grav cu implicaţii majore atât asupra consumatorilor de pâine din România cât şi asupra industriei româneşti de panificaţie, pentru care tradiţia este aceea de a se consuma pâinea în stare cât mai proaspătă, care din punct de vedere al calităţilor senzoriale se încadrează în tipologia consumatorului roman", a afirmat şeful ROMPAN.

De asemenea, ţinând cont de faptul că în cadrul acestui clip au fost inserate în mod clar numele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), inducându-se astfel în mod direct impresia că aceste instituţii girează aceasta informaţie defăimătoare, ROMPAN a sesizat în mod oficial aceste două autorităţi în data de 7 ianuarie 2021 solicitându-le punctul de vedere. Cele doua instituţii au reacţionat şi au comunicat în mod oficial ca se dezic de acest clip şi conţinutul acestuia, considerându-l "profund şi total neadevărat", în condiţiile în care nu au participat şi nu au girat apariţia acestuia. Astfel, cele două instituţii menţionate au anunţat că vor sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului cu privire la apariţia şi difuzarea acestui clip în spaţiul public.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri