Bucureștenii vor plăti mai puțin pe factura la electricitate decât locuitorii din Cluj sau Iași după liberalizarea pieței, kilowatul în Capitală fiind cu aproximativ cu 6-7% mai ieftin decât în celelalte două mari orașe ale României.

La realizarea articolului au fost luate în calcul ofertele casnice, din piața concurențială, cu un consum estimat de 100 kWh (media obișnuită a unei familii de două-trei persoane).

Piața de energie se liberalizează la începutul acestui an, românii având la dispoziție încă aproape trei luni (până la 31 martie) pentru a face demersurile necesare astfel încât să nu plătească facturi semnificativ mai mari.

Citiți mai mult despre Ce trebuie să faceți și care sunt schimbările care vă interesează după liberalizarea pieței de energie.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cel mai ieftin kilowat este oferit în București de firmele SC AIK ENERGY ROMANIA și RESTART ENERGY ONE, ambele cu un tarif de 0,61 lei/kWh. Cea mai scumpă ofertă din București ajunge la 1,14 lei/kWh, aceasta aparținând firmei SC ENERGY NETWORK. Există în total 79 de oferte pentru Bucureşti, iar, în cazul a 32 dintre ele, preţurile sunt mai bune decât dacă am rămâne cu vechile contracte, în piaţa de serviciu universal.

În Iași, electricitatea este cea mai scumpă dintre cele trei orașe selectate. Astfel, cea mai ieftină ofertă ajunge la 0,65 lei/kWh. Cele mai bune 10 oferte din oraș au valori cuprinse între la 0,65 lei/kWh și 0,71 lei/kWh.

Clujul este mai scump decât Bucureștiul, dar nu mai scump decât Iașiul. Astfel, cea mai bună ofertă din top 10 este de 0,63 lei/kWh, în vreme ce ultima ofertă care a prins topul este de 0,69 lei/kWh.

De remarcat faptul că în fiecare oraș topul celor mai ieftini furnizori este format în bună parte din aceleași firme, însă cu diferențe de tarife.

Un lucru extrem de important pe care consumatorii din România trebuie să îl aibă în vedere este că trebuie să semneze un nou contract de furnizare până la 31 martie, altfel vor trece pe tarif scumpit, ”de ultimă instanță”.

Citiți și ANRE lansează un call-center pentru consumatorii de energie.

După ce vă hotărâți cu privire la oferta pe care o doriți, trebuie să trimiteți un mail la firma aleasă pentru a solicita o ofertă nominală. Furnizorii au termen legal 15 zile pentru a trimite un răspuns, însă, de regulă, fac acest lucru în următoarele 2-3 zile.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri