Redeschiderea restaurantelor este o măsură mult așteptată de majoritatea românilor. Cina în oraș sau pur și simplu, o ieșire cu colegii de muncă la finalizarea programului este ceea ce ne-ar mai putea îndulci zilele în pandemie. Însă cu amenințarea unor noi tulpini și cu o serie de noi măsuri de carantină la nivel european, oare când vom putea mânca din nou în interiorul unui restaurant?! wall-street.ro a luat legătura cu Dragoș Panait, consultant în HoReCa, pentru a elucida jumătate din misterul redeschiderii restaurantelor.

Bilanțurile anunțate de autorități pentru ultimele săptămâni ne arată o ușoară scădere a numărului de cazuri noi în România. În aceste condiții și în contextul debutului campaniei de vaccinare, întreaga țară jubilează la ideea revenirii la normal. Iar una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de redeschiderea restaurantelor.

”Sper că undeva în martie, cu măsuri de distanțare și de siguranță, specifice pandemiei, vom putea mânca din nou în interiorul unui restaurant”, a declarat Dragoș Panait, pentru wall-street.ro.

Închise în luna martie a anului 2020, odată cu decretarea stării de urgență în România, restaurantele au trecut de la agonie la supraviețuire, cum declara antreprenorul român Dragoș Anastasiu. 2020 a fost un an de schimbări și restricții, cu închideri și redeschideri și din nou închideri pentru restaurantele din țară, un an care a pus lacătul pe ușa multor antreprenori din domeniu.

În acest context, Panait spune că inclusiv obiceiurile consumatorilor români s-au schimbat sau se vor schimba.

”Obiceiurile consumatorilor se vor schimba dramatic, ceea ce înseamnă că și restaurantele vor fi nevoite să își ajusteze modelele de business, structura de personal, meniurile etc. Mă aștept la mai multe localuri casual, cu divizii de delivery mai bine organizate și cu flote proprii de livrare”, a explicat Panait.

A fost decembrie colacul de salvare al restaurantelor?

Sfârșitul de an ne pune întotdeauna în fața cadourilor și a meselor pline cu bucate. Să fi fost aceasta salvarea unor afaceri din HoReCa?

”Cu siguranță, nu...Există și excepții, bineînțeles, dar, în majoritatea cazurilor, sfârșitul de an nu a reprezentat o salvare financiară. În cel mai bun scenariu, vorbim despre o sursă de venit care a permis supraviețuirea pentru încă o lună”, a adăugat consultantul.

Până la bariera impusă de pandemie în 2020, luna decembrie era una extrem de bună pentru HoReCa, deoarece era asociată cu evenimentele corporate, de sfârșit de an, ce asigurau, în cazul multora, o dublare a încasărilor, comparativ cu luna noiembrie.

”Anul acesta, însă, întâlnirile nu au mai fost posibile, iar segmentul B2C nu a avut resursele de a susține o întreagă industrie. Localurile au fost la sub 30% din ceea ce au realizat în 2019, în aceeași vreme”, a mai spus Panait.

2021, anul recuperării și al reprofilărilor

2020 i-a învățat pe mulți antreprenori să nu mai creadă în siguranța eternă a businessului lor și că, oricând, echilibrul afacerii poate fi răsturnat de o ”buturugă mică”. Prin urmare, mulțimea oamenilor rămași fără locuri de muncă au nevoie de un nou job sau de o reprofilare.

”În ceea ce privește reprofilarea totală, lucrurile sunt complicate, pentru că piața de muncă este deja inundată de angajați ai industriei care au nevoie să facă o schimbare, pentru a-și susține familiile și a acoperi cheltuielile curente. Acestora li se adaugă și alții, ceea ce crește semnificativ competitivitatea”, a precizat Panait.

Însă acesta a vorbit despre un 2021 al investițiilor curajoase, în care se vor remarca trei tipuri de antreprenori.

2021 va fi anul investițiilor curajoase, care vor schimba ecosistemul existent.

”Pe de o parte, există un procent de proprietari care au venit din industrii diverse, din corporații, banking, legal, pharma și care și-au deschis restaurante, cafenele și pensiuni, pentru că au identificat o pasiune pentru ospitalitate, pe care o pot transforma într-o sursă de venit pe termen lung. Aceștia, probabil, își vor continua afacerile sau proiectele deja existente”, a declarat consultantul în HoReCa.

Pe de altă parte, sunt cei care își vor reduce operațiunile și își vor transforma restaurantele în food truck-uri, pentru a elimina costurile fixe, atât de apăsătoare.

”Și nu în ultimul rând, sunt cei care mai au fonduri pentru afaceri vor rămâne în industrie, iar, dacă balanțele le permit, vor profita de oportunitate pentru a cumpără spații, concepte și a strânge alături cei mai buni oameni”, a explicat Panait.

Restaurantele în fața Cabinetului Cîțu

De aproximativ un an, 40.000 de restaurante, cafenele, baruri, hoteluri sunt nevoie să își facă niște planuri de afaceri și să își gestioneze resursele, fără a avea o imagine clară a viitorului, fie că vorbim despre ziua de mâine sau despre anul care urmează. Cum ar putea ajuta noul Guvern industria ospitalității din România?

”Cred că cel mai important aspect ar fi ca noul Guvern să aibă un consultant din industrie, care să cunoască zona operațională și nevoile HoReCa, astfel încât măsurile luate să fie în concordanță cu realitatea. Proprietarii și operatorii de restaurante, hoteluri etc., prin intermediul organizațiilor HORA, ANAT etc., au înaintat propuneri către guvern, dar discuțiile purtate nu au reprezentat un dialog real”, a declarat Panait.

Nu în ultimul rând, acesta amintește și de măsurile de bază, începute în 2020, precum achitarea la timp a șomajului tehnic, oferirea de granturi reale, care să ajungă unui număr relevant dintre operatori și oferirea de scutiri de taxe și impozite.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri