Unul dintre cele mai afectate domenii de pandemie, HoReCa, se confruntă cu riscul reimpunerii restricțiilor, având în vedere noua metodă de calcul a ratei de incidență, anunțată de autorități. Amenințarea falimentului este din ce în ce mai reală pentru mulți dintre antreprenorii din industrie, motiv pentru care aceștia au recurs la diferite mijloace pentru salvarea afacerilor. De la proteste pașnice, la întâlniri cu autoritățile și până la diverse postări pe rețelele sociale, proprietarii restaurantelor își spun ”năduful”.

Marceluș Suciu, fondatorul lanțului de restaurante Marty, este unul dintre cei care propun soluții pentru menținerea pe linia de plutire a industriei HoReCa. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook cele patru posibile direcții prin care restaurantele ar putea funcționa în continuare, după cum urmează:

  • Industria ospitalității să fie decuplată de la rata de incidență de 3% la mia de locuitori. Menționăm faptul că, până la aceasta dată nu există studii desfășurate în România care să ateste că restaurantele, care respectă în totalitate toate normele sanitare, sunt factori de risc în răspândirea virusului SARS-COV 2.
  • Dacă guvernul va decide menținerea închiderii restaurantelor, cerem ca, în prealabil, să pregătească fonduri sau programe cu aplicabilitate imediată pentru a veni în sprijinul antreprenorilor, în vederea achitării plății chiriilor, utilităților, materiilor prime etc. Industria HoReCa are nevoie urgentă de fonduri de sustenabilitate economică plătite în maximum o lună de la închidere, nu în timp de un an și după lungi discuții birocratice, când majoritatea firmelor riscă falimentul.
  • Orașele care reprezintă și centre universitare, cu infrastructură complexă, atât în zona de afaceri, a educației, dar și a sănătății, să fie evaluate proporțional, obiectiv și transparent în raport cu numărul de teste efectuate, în comparație cu alte localități unde se poate observa un volum extrem de scăzut de testare.
  • Posibilitatea participării a unui reprezentant HoReCa în ședințele comitetului județean pentru situații de urgență astfel încât, pe viitor, să poată fi prevenite sau chiar evitate situațiile care au dus la închiderea activității după doar patru zile de funcționare.

Sursa Foto: Marcelus Suciu/ Facebook

Suciu precizează că, înainte de pandemie, sectorul HoReCa deservea 400.000 de locuri de muncă, împărțite în 120.000 de firme.

”Avem nevoie de sprijinul administrației locale și centrale în susținerea investițiilor noastre și, mai ales, de măsuri pragmatice cu impact imediat. Diferența între a avea restaurantele deschise, chiar cu limitarea de 30% din capacitate, cu respectarea strictă a tuturor normelor sanitare impuse, desigur, și închiderea restaurantelor – face diferența între supraviețuirea sau colapsul afacerilor din HoReCa”, a conchis Suciu.

Grupul Marty coordonează șase branduri printre care se numără Olivo Caffe & Bistro, restaurantul cu specific franțuzesc Bistro Bujole, prăjitoria de cafea Olivo Coffee Roasters, lanțul de cafenele de specialitate Narcoffee Roasters și institutul culinar Transylvania School of Hospitality. Cel mai important motor al businessului rămâne lanțul Marty Restaurants, care cuprinde nouă locații dintre care opt în Cluj-Napoca și unul în București, în centrul comercial Sun Plaza, precum și divizia de catering și evenimente Marty Events & Catering.

Sursa foto: Olivo Coffee Roasters/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri