Astăzi, pe 20 februarie, NASA a lansat în spațiu o rachetă cu o încărcătură de peste trei tone - CYGNUS NG-15 - Katherine Johnson. Încărcătura urmează să ajungă pe Stația Spațială Internațională în aproximativ două zile.

La 19:36, ora României, cei de la Nasa au început numărătoarea inversă: 5, 4, 3, 2, 1. Din Wallops, o insulă de pe Coasta de Est a Americii, în statul Virginia, racheta a pornit motoarele. Flăcările au împrăștiat nisipul de lângă rachetă, iar aceasta a început treptat să se îndrepte spre Stația Spațială. S-a îndepărtat ușor de Pământ, până când a devenit doar o luminiță pală care reprezintă un nou drum al umanității spre Cosmos.

Când a ajuns la o altitudine de aproape 100 de kilometri, cei de la NASA au arătat o animație a rachetei. Imaginile arată cum o bucată din rachetă este detașată, ca mai apoi să pornească un nou set de motoare.

Transportul este programat să ajungă în dimineața zilei de luni, atunci când o să fie prins de un braț robotic de pe stația spațială.

Ce a fost trimis spre Stația Spațială Internațională?

Transportul încărcat pe racheta trimisă în Spațiu / NASA

În misiunea lansată de azi, NASA a trimis pe Stația Spațială Internațională mai multe materiale științifice, printre care calculatoare, bezni de monitorizare a somnului, dar și cristale.

Materialele trimise îi vor ajuta pe astronauți să se folosească inclusiv de viermi ca să studieze motivul pentru care mușchii sunt slăbiți din cauza trăitului într-o gravitație redusă. Rezultatele acestui studiu ar putea să le arate cercetătorilor motivul pentru care mușchii sunt slăbiți în rândul bătrânilor, asta pentru că timpul petrecut în spațiu simulează îmbătrânirea accelerată.

Somnul în Spațiu

Samantha Cristoforetii, astronaut, în sacul ei de dormit de pe Stația Spațială Internațională / NASA, 2014

NASA a mai trimis și materiale care îi va ajuta pe astronauți să înțeleagă de ce se doarme mai bine în Spațiu. În timp ce plutesc, fără nicio nevoie să își sprijine capul de ceva, doar cu mușchii relaxați complet, astronauții au raportat faptul că, în Spațiu, se odihnesc mult mai bine decât pe Pământ. Agenția Spațială Europeană le-a trimis astronauților o bandă pe care să și-o pună pe cap ca să le fie monitorizat somnul.

Calculatorul din Spațiu

Calculatorul care va ajunge pe Stația Spațială Internațională pe 22 februarie / NASA

Printre altele, NASA a trimis în Spațiu și un computer pentru a vedea cât de mult se poate păstra puterea de procesare. Din cauza condițiilor din afara Pământului, calculatoarele primite de astronauți nu sunt la fel de performante ca cele de pe planeta noastră, deoarece se mizează pe rezistență mai mult decât pe performanță. Experimentul are rolul să vadă dacă procesarea de date poate să fie făcută și pe Stația Spațială, în loc să fie nevoie să fie trimisă pe Pământ. Astfel, cercetătorii ar putea să câștige luni bune în care să poată analiza datele colectate în afara atmosferei Pământului.

Reciclarea urinei

Din cauza condițiilor de viață de pe Stația Spațială Internațională(SSI), astronauții trebuie să recicleze absolut tot, inclusiv urina. Acum, în drum spre SSI este un dispozitiv care ar putea să îmbunătățească sistemele din Spațiu, astfel încât să poată să fie reciclată 98% din cantitatea de apă, nu doar 93%, cum este în prezent.

Cristale

Pe Stația Spațială Internațională vor ajunge și mai multe cristale. NASA explică cum corpul uman are peste 100,000 de proteine, fiecare cu o structură unică și complicată care îi definește funcția. Totuși, din cauza gravitației, pe Pământ este foarte greu să studiezi structurile proteinelor, iar experimentele anterioare au demonstrat că microgravitatea de pe Stația Spațială ajută la producerea unor cristale proteice de înaltă calitate. Astfel, astronauții vor fi nevoiți să producă și să analizeze cristale proteice pentru până la 8 proteine. Experimentul ar putea să învățăm mai bine cum să dezvoltăm medicamente și cum să ne luptăm cu bolile.

Numele rachetei

Racheta este numită după matematicianul NASA Katherine Johnson, o femeie de culoare care s-a ocupat de calcularea și analizarea traiectoriilor mai multor misiuni spațiale, inclusiv a misiunii Freedom 7 din 1961, prima misiune a americanilor care a trimis un om în Spațiu, dar și a misiunii Apollo 11, atunci cânnd omul a atins pentru prima oară suprafața Lunii.

Sursa foto: Patrick Black / NASA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri