Un bărbat din China a fost condamnat să-i plătească despăgubiri de mai multe mii de dolari fostei soţii pentru munca domestică prestată în timpul celor cinci ani de căsnicie, într-o hotărâre de divorţ fără precedent care a declanşat discuţii pe tema muncii domestice neremunerate, informează Agerpres.

Wang, o femeie casnică, a solicitat ca soţul ei să-i plătească 24.700 de dolari după ce acesta a înaintat cerea de divorţ la un tribunal districtual din Beijing, în luna octombrie. Wang a spus că a fost lăsată să se ocupe singură de copilul cuplului şi de treburile casnice, în timp ce soţului ''nu-i prea păsa şi nici nu participa la vreo sarcină domestică'', a relatat China National Radio (CNR).

Tribunalul a dispus ca soţul să-i plătească lui Wang circa 7.700 de dolari drept ''compensaţii pentru munca domestică'' după ce proprietatea comună a fost împărţită în mod egal între cei doi. Wang a primit totodată custodia fiului şi plata unei pensii alimentare de 300 de dolari pe lună, potrivit CNR.

Decizia este prima de acest fel pe baza noului cod civil din China, un pachet legislativ extins despre care guvernul chinez şi juriştii spun că va proteja mai bine drepturile individuale. Intrat în vigoare în ianuarie, include o clauză care permite unui soţ să solicite la divorţ compensaţii băneşti din partea partenerului dacă a îndeplinit mai multe responsabilităţi legate de îngrijirea copiilor şi a rudelor vârstnice.

Hotărârea, relatată pentru prima dată de presa locală la începutul lunii februarie, a devenit săptămâna aceasta un subiect popular pe Weibo, o platformă chineză asemănătoare Twitter, după ce a fost creat un hashtag care atrage atenţia asupra deciziei. De miercuri, hashtag-ul a fost vizionat de peste 500 de milioane de ori. În timp ce unii internauţi au salutat decizia ca o recunoaştere a muncii domestice, dificile şi neremunerate, alţii au spus că suma este insuficientă pentru a compensa cinci ani de treburi casnice şi munca de îngrijire a unui copil.

Rolurile de gen inechitabile în ceea ce priveşte munca domestică au fost subiectul unei dezbateri publice în China în ultimii ani pe fundalul unei mişcări feministe în ascensiune. În ciuda nivelului crescut de educaţie şi al statusului economic ridicat, normele de gen şi tradiţiile patriarhale au rămas neschimbate, iar femeile sunt în continuare cele care îndeplinesc cea mai mare parte din treburile casnice şi de îngrijire a copiilor după căsătorie.

Compensaţiile pentru munca domestică au drept scop oferirea unei protecţii suplimentare soţilor care au îndeplinit mai multe sarcini domestice sacrificându-şi şansele avansării în carieră sau studii, potrivit experţilor juridic.

''Partenerul care lucrează în afara căminului, se poate bucura în continuare după divorţ de resurse, conexiuni, status - şi poate câştiga în continuare acelaşi nivel de venit. Dar partenerul care a muncit în izolarea căminului, trebuie să se confrunte cu problema revenirii în câmpul muncii'', a declarat postul de televiziune CCTV Long Jun, profesor de drept la Universitatea Tsinghua. ''Acest lucru înseamnă că persoana casnică va plăti un cost ascuns pentru eforturile depuse în timpul căsătoriei''.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri