O treime dintre femei la nivel mondial sunt supuse violenţei fizice sau sexuale în timpul vieţii, pandemia de COVID-19 agravând o situaţie deja dramatică, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Circa 736 de milioane de adolescente şi femei cu vârsta peste 15 ani au fost agresate, cel mai adesea de către partenerul lor, a subliniat OMS într-un nou raport dat publicităţii după Ziua Internaţională a Drepturilor Femeilor.

Violenţa împotriva femeilor este un rău endemic în toate ţările şi culturile, afectând milioane de femei şi familiilor acestora.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Chiar dacă, deocamdată, lipsesc date solide, este clar că pandemia de COVID-19 de peste un an care a forţat sute de milioane de oameni să rămână în izolare şi a provocat o criză economică globală, are în mod clar un impact negativ asupra situaţiei femeilor supuse violenţelor, a declarat dr. Claudia Garcia-Moreno, una dintre autoarele raportului.

"Ştim că situaţia multor femei s-a deteriorat probabil", a declarat ea pentru AFP, menţionând că 641 milioane de femei, sau 26% dintre femeile cu vârste peste 15 ani, au fost victimele violenţelor din partea partenerului lor.

Foto: Pexels

"Femeile care au fost maltratate anterior s-au trezit prinse în această situaţie. Dintr-o dată, ele s-au trezit şi mai izolate şi în prezenţa permanentă a partenerului care le abuzează", a mai spus ea.

În plus, dificultăţile financiare şi stresul de a avea copiii în permanenţă acasă şi alte probleme create de pandemie riscă să provoace alte violenţe, scrie Agerpres citând Reuters și AFP.

Raportul publicat marţi este al doilea de acest gen şi se bazează pe date colectate între 2000 şi 2018.

Ceea ce este clar, a afirmat dr. Claudia Garcia-Moreno, "este că rata (violenţei domestice) este mult prea mare şi că trebuie să acţionăm urgent".

Raportul subliniază că 6% dintre toate femeile au fost agresate sexual de altcineva decât partenerul lor, însă subiectul fiind unul tabu sugerează că numărul lor real este mult mai mare.

Acest abuz începe adesea foarte devreme. Un sfert dintre adolescente cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani care au avut o relaţie au fost supuse violenţei fizice sau sexuale de către partenerul lor.

În unele regiuni, mai mult de jumătate dintre femei sunt supuse violenţelor la un moment dat, a declarat ea pentru Reuters, menţionând Oceania, Africa subsahariană şi sudul Asiei.

Citește și: Ce este MINERVA și cum va ajuta victimele violenței domestice din România

Femeile din țările sărace, cele mai afectate de violența domestică

Ţările sărace cunosc în general niveluri mai ridicate de violenţă împotriva femeilor decât ţările mai bogate, iar Oceania este regiunea cea mai afectată de flagel, cu 51% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani victime ale acestor agresiuni.

Pe de altă parte, în sudul Europei se înregistrează cea mai mică rată a violenţelor împotriva femeilor (16%).

"Acest lucru se poate datora faptului că femeile au mai multe posibilităţi de a ieşi dintr-o relaţie abuzivă, cu mai mult acces la servicii juridice şi protecţie", notează autoarea raportului.

Totodată, directorul OMS a cerut guvernelor să acţioneze deoarece "spre deosebire de COVID-19, violenţa împotriva femeilor nu poate fi oprită cu un vaccin".

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri