10 Martie 2021

Oamenii de știință au descoperit în Sahara o bucată dintr-o planetă mai veche decât Pământul



În primăvara lui 2020, o relicvă a fost descoperită într-o regiune din deșertul Sahara: o bucată dintr-o protoplanetă care a exista înainte ca Pământul să ia naștere.

Conform unui articol publicat de VICE, rămășița se numește Erg Chech 002 (EC 002) și e un meteorit care s-a format în crusta unei protoplanete antice, un corp cerestru care este fundația pentru o planetă în curs de formare. Roca este considerată cea mai bătrână bucată de lavă care a aterizat pe Pământ și ne oferă o ocazie unică de a vedea cum se formează planetele dintr-un sistem solar.

„Erg Chech 002 se distinge de orice alt fel de asteroid. Nu am mai descoperit niciun obiect care să aibă caracteristici similare cu roca descoperită în Sahara.” explică echipa care a realizat studiul lui Erg Chech. În plus, ei au explicat faptul că datele pe care le-au obținut sugerează faptul că primele protoplanete care au populat sistemele solare au fost distruse sau acaparate de planetele în curs de formare.

După analizarea rocii, cercetătorii au tras concluzia că a fost creată acum peste 4 miliarde de ani, fiind cea mai veche bucată de magmă descoperită vreodată. Pe locul doi se află NWA 11119 care e mai tânăr cu 1,24 milioane de ani decât EC 002.

Echipa care a studiat roca din Sahara a mai menționat faptul că, cel mai probabil, protoplanetele antice au devenit parte din planetele care există și astăzi, inclusiv în Pământ, sau au fost aruncate în Spațiul îndepărtat de coliziunile cu alte roci.



Citeste si