Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a înregistrat anul trecut 88.644 de acțiuni de control cu privire la conformitatea și sercuritatea produselor și serviciilor, precum și a modului de respectare a intereselor economice ale consumatorilor și a aplicat amenzi de 96,2 milioane lei.

În 2020 au fost înregistrate 99.083 petiții privind conformitatea și securitatea produselor și serviciilor, în creștere cu 12% față de 2019.

Conform raportului prezentat de ANPC în cadrul conferinței Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, în 2020 au fost aplicate 40.808 de acţiuni de control, iar numărul verificărilor tematice a fost de 43. Astfel, au fost controlaţi 22.975 de operatori economici, din care 13.294 au prezentat abateri, iar valoarea amenzilor a fost de 39,66 milioane de lei.

De asemenea, ANPC a dispus acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale de comercializare a măştilor pentru 599 de operatori economici, iar la două treimi dintre aceştia s-a constatat nerespectarea legislaţiei pe acest segment. Au fost verificate 35.180.666 de măşti în valoare de 19.763.739 lei, din care 32.997.026 de bucăţi nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Reclamații privind politica de preț a supermarketurilor

Datele ANPC, transmise pentru wall-street.ro în baza legii 544/2001 privind liberului acces la informații de interes public, relevă că, anul trecut, s-au înregistrat 1.552 de reclamații referitoare la supermarketuri. Au existat sesizări care au făcut referire la politica de preț a supermarketurilor: prețul diferit la raft față de bonul fiscal. Printre principalele aspecte semnalate au fost:

  • Calitate produse alimentare, data durabilității minimale depășită, termen de valabilitate expirat
  • Neeliberare certificat de garanție pentru produsele de folosință îndelungată
  • Produse defecte în garanție
  • Nerespectare reguli distanțare socială
  • Comenzi online livrate parțial sau nelivrate deloc

Potrivit reprezentanților ANPC, reclamațiile au fost cercetate, s-au încheiat documente de control, unde a fost cazul, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și dispunându-se măsuri legale - încetarea practicilor comerciale înșelătoare unde au fost constatate diferențe între prețul afișat la raft și cel de la casa de marcat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri