În 2019 au fost aruncate la gunoi 17,4 milioane de tone de aparate electrice vechi, de mici dimensiuni, potrivit unui studiu realizat de Global E-waste monitor. Aceste aparate de mici dimensiuni au produs cele mai multe deșeuri din cantitatea globală.

În această categorie se încadrează atât aparatele electrice mici, menite să ușureze munca în gospodării: prăjitoare de pâine, fierbătoare, fiare de călcat, cât și aparate de igienă și înfrumusețare, precum uscătoare de păr, cântare, ceasuri, epilatoare electrice.

„Acest tip de echipamente au în general cicluri de viață scurte, dar și puține opțiuni de reparare. Multe dintre ele ajung astfel la gunoi odată ce sunt înlocuite cu altele noi, afectând atât mediul, cât și sănătatea oamenilor”, a declarat Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE.

Aceste aparate ar trebui colectate corespunzător și reciclate deoarece afectează mediul și sănătatea populației. Reprezentanții Asociației Respo DEEE spun că aparatele electrice conțin plastic, extrem de nociv pentru mediu, dar și substanțe periculoase precum mercurul. Atunci când aparate care conțin baterii incorporate sunt aruncate la gunoi, există posibilitatea ca acestea să provoace incendii la contactul cu apa.

„La nivel global, în 2019 s-a înregistrat o cifră record de deșeuri electrice și electronice - 53,6 milioane de tone. În cantitatea globală, cea mai mare cotă revine echipamentelor mici, cu 17,4 milioane de tone, fiind urmată de cele de dimensiuni mari, cu 13,1 milioane de tone și apoi, echipamentele de schimb termic, cu 10,8 milioane tone”, spune Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE.

Raportul Global E-waste Monitor 2020 estimează că deșeurile electrice și electronice (DEEE) vor atinge cifra de 74 milioane tone metrice până în anul 2030, fapt ce arată că acest tip de deșeu are cel mai rapid flux de creștere.

Aceleași studii arată că doar un procent de 17,4% dintre deșeurile electrice și electronice (DEEE) din 2019 au fost colectate și reciclate. Ceea ce înseamnă că aurul, argintul, cuprul, platina și alte materiale recuperabile cu valoare mare (evaluate la 57 miliarde de dolari – o sumă mai mare decât Produsul Intern Brut al multor țări), au fost în mare parte aruncate sau arse, și mai puțin colectate pentru tratament și refolosire.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri