Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, afirmă că are întrebări vizavi de modul în care sunt gestionate deşeurile în judeţul Dolj, pentru că a găsit câmpuri pline de gunoaie în oraşele Bechet şi Dăbuleni, lângă culturile pe pepeni fiind şi o groapă mascată de gunoi unde se depozitează deşeuri inclusiv din lucrările publice de construcţii şi deşeuri periculoase.

"La Dăbuleni am găsit o groapă de gunoi mascată, cu pământ deasupra. Aici sunt aruncate materiale de construcţii provenite din lucrările publice de asfalt, dar şi deşeuri din azbest, aici au loc incendierile unde se scoate metalul. Este bătaie de joc, evident. Tot ce se întâmplă aici este ilegal, este o groapă neconformă peste care se pune pământ provenit din diferite lucrări. Groapa este mascată şi de un gard al unei proprietăţi, iar această groapă ilegală din Dăbuleni este printre culturi din pepeni. Sunt aduse inclusiv deşeuri rezultate din lucrările de asfaltare contractate de la autorităţile publice, iar apoi sunt astupate cu pământ. Este o groapă de gunoi ilegală 100%, mascată ulterior de autoritate prin punerea unui strat de pământ de minim 10 cm deasupra. Este o ruşine. Iar asfaltul în loc să fie sortat, măcinat şi reintrodus în circuit economic, în lucrări de infrastructură, pentru că este foarte bun, este aruncat aici şi îngropat", susţine comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu într-o postare pe pagina de Facebook.

Berceanu s-a deplasat şi în localitatea Bechet, situată la circa 10 km de Dăbuleni, unde, de asemenea, a găsit câmpurile pline de gunoaie.

"Acum 15 minute am văzut o groapă ilegală în Dăbuleni, unde sunt pepeni şi gunoaie cât cuprinde, peste tot. Am întrebări vizavi de modul în care sunt gestionate deşeurile în Dolj de instituţiile statului de aici. Am întrebări şi pentru Garda de Mediu Dolj. Cât se vede cu ochii sunt deşeuri. Oltenia noastră este mai murdară ca oricând. Suntem în Bechet, aproape de Dunăre, plouă şi toate gunoaiele astea îşi lasă levigatul care ajunge la pepeni. Acelaşi episod dramatic l-am găsit şi în Dăbuleni, patria pepenilor. Sunt plantaţii de pepeni între depozite de deşeuri. Păcat că ne batem joc de ţara asta în ultimul hal. Am zis că zilele astea trec prin judeţul Dolj să văd cum stau lucrurile aici. Din păcate, situaţia privind gestionarea deşeurilor nu este îmbucurătoare. Nu ştiu dacă primăriile o gestionează în vreun fel. Din ce am înţeles, primăriile tolerează depozitarea ilegală a deşeurilor după care vin cu pământ şi îngroapă aceste deşeuri ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Cât vedem cu ochii sunt numai deşeuri aruncate", afirmă comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu.

Octavian Berceanu spune că nu a văzut ca Garda de Mediu Dolj să confişte maşini şi să dea amenzi în această zonă.

"Dau peste acest munte de deşeuri, dealuri la Bechet acoperite de deşeuri. Luăm Doljul la puricat să vedem ce se întâmplă aici. Sunt sigur că astfel de situaţii sunt peste tot în ţară, dar undeva trebuie să se termine epoca asta a aruncării iresponsabile a deşeurilor, a iresponsabilităţii instituţiilor de stat, a primăriilor şi a cetăţenilor. Trebuie să ne oprim pentru că tindem să devenim coşul de gunoi, la propriu, al Europei", mai spune comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu.

Berceanu se află, miercuri, în judeţului Dolj, despre care mai mulţi activişti de mediu atrag atenţia că a devenit o zonă plină de gunoaie după ce Consiliul Judeţean a încredinţat colectarea de deşeuri unei firme private căreia primăriile trebuie să-i plătească anual o taxă pe care o colectează de la cetăţeni.

Sursa foto: Mikhail Sedov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri