Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat organizarea şi desfăşurarea a 4 evenimente test/pilot în domeniul cultural, în limita a maximum 70% din capacitatea spaţiului. Biletele de intrare la evenimentele pilot privind reluarea spectacolelor în săli, în condiții cât mai relaxate, realizat de Ministerul Culturii, pot fi achiziționate doar online.

Update 14 mai: Astfel, în Hotărârea CNSU 27/2021 se precizează că pe durata organizării şi desfăşurării evenimentelor test/pilot în domeniul cultural sunt respectate măsurile de prevenire şi control a infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2, prevăzute în metodologia aprobată prin ordinul comun al ministrului Culturii şi ministrului Sănătăţii.

Momentan, în această etapă ce vizează evenimentele la interior, vor avea acces doar persoanele vaccinate împotriva COVID-19, urmând ca pe viitor, în funcție de evoluția epidemiologică, să se extindă către toți iubitorii de artă.

  • Pentru Gala Extraordinară „Libera Musica”, de la Opera Națională București, ce va avea loc vineri, 14 mai, începând cu ora 19:00, biletele pot fi cumpărate accesând acest link: http://tickets.operanb.ro.

Sursa Foto: Ministerul Culturii

Participanții trebuie să aibă în vedere că accesul se face pe bază de carte de identitate și că, în urma participării la oricare din evenimentele pilot, vom avea o monitorizare timp de 14 zile.

Proiectul de lege care modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr. 21/200, privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, a fost adoptat, astăzi, în Camera Deputaților. Prin inițiativa Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, deputat de Suceava, și a senatorului Iulia Scântei, se îndreaptă un vid legislativ existent din 2007. Legislaţia în vigoare din domeniul artelor spectacolului nu cuprindea reglementări cu privire la posibilitatea obținerii statutului de importanță națională pentru instituţii de spectacole sau concerte care nu sunt în subordinea Ministerului Culturii.

Potrivit proiectului depus, statutul de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională se va face prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Culturii, la solicitarea autorităţii în subordinea căreia funcționează instituţia de spectacole sau concerte, în baza criteriilor stabilite prin ordin al Ministrului Culturii. Tot prin hotărâre de Guvern se poate aproba, după caz, schimbarea denumirii instituției de spectacole sau concerte de importanță națională.

Unde ar putea fi organizate spectacole

Statutul de instituţie publică de importanţă naţională ar putea fi acordat, la solicitarea autorității în subordinea căreia funcționează instituția de spectacole sau concerte, dacă îndeplinește anumite condiții, precum:

  • este instituţie de spectacole de repertoriu sau instituţie de concerte;
  • promovează valorile cultural artistice autohtone şi universale, pe plan naţional şi internaţional;
  • beneficiază de recunoaşterea activităţii artistice a instituţiei pe plan naţional şi internaţional, conform criteriilor stabilite prin ordin al ministrului culturii;
  • are parteneriate cu instituţii de învățământ preuniversitare şi universitare din ţară şi din străinătate;
  • promovează diversitatea culturală;
  • are un portofoliu de producţii artistice amplu şi realizează în fiecare stagiune un număr minim de premiere;
  • are participări anuale la turnee naţionale şi internaţionale;
  • a obţinut premii pentru producţiile artistice ale instituţiei în cadrul festivalurilor şi concursurilor naţionale şi internaţionale;
  • are rezultate în atragerea publicului şi creşterea vizibilităţii instituţiei în domeniul artelor spectacolului;
  • realizează venituri minime extrabugetare în plafonul sau procentul stabilit anual prin ordin al ministrului culturii ;
  • utilizează mijloace diverse pentru realizarea şi promovarea activităţii instituţiei în mediul on-line.

Statutul de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională se acordă potrivit prevederilor cu avizul Comisiei Naționale a Artelor Spectacolului dacă sunt îndeplinite condițiile

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri