Este a doua zi în care România se află în scenariul verde, cu o rată de infectare la nivel național sub 1 la mia de locuitori. Inclusiv Bucureștiul, una dintre cele mai importante zone roșii din perioada de vârf a pandemiei, este și el în scenariul verde, cu un coeficient de infectare de 1,42/1000. În aceste condiții, în București se fac pregătiri pentru un nou val de măsuri de relaxare, care includ restaurantele, sălile de spectacole, dar și sălile de jocuri de noroc, potrivit spuselor prefectului Alin Stoica. Iată care vor fi noile măsuri și când vor intra în vigoare.

În primul rând, restaurantele vor putea funcționa la 50% din capacitate, nu doar la 30%, ca până acum.

În al doilea rând, sălile de spectacol vor putea funcționa și ele tot la 50% din capacitate, iar spectacolele în aer liber pot aduna până la 300 de participanți.

Sălile de jocuri de noroc vor fi și ele deschise și vor putea fi organizate în continuare spectacole drive-in.

Pe toată perioada stării de alertă, piscinele vor fi închise, iar bazinele de înot vor funcționa doar pentru profesioniști și competiții fără spectatori. De asemenea, cluburile și discotecile vor rămâne închise. Vor funcționa, ca și până acum, terasele, respectând normele de igienă impuse prin lege (igienizarea suprafețelor, menținerea distanțării sociale și purtarea măștii în spațiile comune).

În aceeași ordine de idei, sălile de sport rămân sub egida normelor impuse până în prezent: distanțare socială, dezinfectarea suprafețelor, 7 metri pătrați/ persoană, iar masca poate fi dată jos dacă efortul este intens. În schimb, pentru plimbările în parc cu bicicleta, purtatul măștii este obligatoriu.

”Sunt puțin cu inima strânsă din cauza relaxării de 1 mai. Mi-e teamă ca întâlnirile de atunci să nu întoarcă trendul de acum. Chiar și așa, e dificil să revenim la 3 la mie, deoarece avem o rată destul de mare a celor vaccinați”, a precizat prefectul Alin Stoica, într-o intervenție la Digi24.

Măsurile vor intra în vigoare începând cu 14 mai (vineri), la ora 00:00, dacă rata de incidență rămâne sub 1,5 la mia de locuitori.

Fără mască la birou

Prefectul Alin Stoica a precizat că, în Comitet, există discuții conform cărora angajații vaccinați ar putea sta fără mască la birou. Măsura este la nivel de propunere și ar urma să fie adoptată de la 1 iunie.

Întoarcerea tuturor elevilor în bănci

Chestiunea redeschiderii școlilor pentru toate grupele de elevi încă rămâne de actualitate, iar Ministerul Sănătății și cel al Educației lucrează la soluții pentru reluarea cursurilor în siguranță.

Dacă Bucureștiul scade sub 1/1000, toți elevii se vor întoarce în bănci.

”Nu vom atinge atât de ușor 1 la mie, avem o descreștere lentă. Cu toate acestea, știm că virusul nu se transmite rapid în școli, deoarece sunt respectate regulile de protecție”, a mai spus prefectul.

Ceea ce este îngrijorător este faptul că doar un procent de 40% dintre profesori din București este vaccinat, ceea ce dă nesiguranță elevilor, dar și părinților în a-și aduce copiii la școală.

”Avem nevoie de o comunicare eficientă la nivelul Guvernului în ceea ce privește vaccinarea, astfel încât să fie cunoscute cu adevărat toate beneficiile. În plus, ne trebuie câte o persoană potrivită pentru fiecare segment al populației, deoarece doar așa va fi acceptat și înțeles mesajul. Nu am un răspuns pentru reticența profesorilor, dar nici nu vreau să condamn o întreagă ramură a societății”, a conchis prefectul.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri