Pensiile sunt un domeniu sensibil în România, țară care se confruntă cu o populație relativ îmbătrânită, dar și cu povara pensiilor speciale. În plus, cu noutățile aduse de Planul Național de Redresare și Reziliență asupra pensiilor se lasă încă un val de ceață. În acest sens, Raluca Turcan, ministrul Muncii, lămurește: vârsta de pensionare rămâne acceași, apare, în schimb, opțiunea de a continua viața activă, de a rămâne salariat.

Stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani, minimum, iar recalcularea pensiilor va conține indicele de corecție.

”Indicele de corecție este un indicator scos din burtă de PSD, care duce la scăderea pensiilor peste noapte. Erau oameni pensionați în zile diferite, dintre care unii au beneficiat de pensii cu 40% mai mari. Orice majorare de pensii va fi scoasă din pixul politicienilor”, a declarat Raluca Turcan, într-o intervenție la Digi24.

Cei 15 ani de muncă pot fi adunați, pot fi acceptate pauze. Dacă o persoană nu a reușit să cumuleze acești ani de muncă, există posibilitatea cumpărării vechimii, mai exact maximum 6 ani.

”Vârsta de pensionare rămâne aceeași, aducem oportunitatea de a continua viața activă. Avem de-a face cu o creștere voluntară a păstrării locului de muncă”, a declarat Turcan.

Nu se poate la stat, mergem la privat

În acest sens, ministrul Muncii a declarat că nu trebuie să interpretăm interdicția de a cumula pensia cu salariul drept un impediment al tinerilor de a ocupa locuri de muncă în mediul public. Turcan a menționat că „România are spații de muncă și pentru vârstnici și pentru tineri, nu trebuie să punem barieră între cele două segmente”.

”În altă ordine de idei, mulți dintre cei care nu vor cumularea pensiei cu salariul se pot muta la privat, unde această interdicție nu este valabilă. Deci va fi un aport de forță de muncă în mediul privat. Sunt peste 125.000 de românii peste 65 de ani care muncesc”, a precizat Turcan.

Totodată, ministrul speră ca cel puțin 40.000 de români să renunțe la pensie, în prima etapă a implementării legii.

Ministrul a precizat și că sistemul de pensii este ușor în colaps, deoarece deficitul la bugetul de pensii se apropie de 17 miliarde de lei (16,7), dintre care povara financiară a pensiilor speciale este de 5 miliarde.

Până la ce vârstă vom putea munci

Dacă alegem salariul în detrimentul pensiei, putem rămâne în piața muncii până la 70 de ani.

În același timp, Turcan intenționează egalizarea vârstei de pensionare la bărbați și femei spre 65 de ani, proiect ce ar urma să fie finalizat în 2022 (potrivit PNRR). De asemenea, la finalul lui 2023, ministrul promite digitalizarea completă a sistemului de pensii, în sensul în care oricine își va putea accesa dosarul de pensie.

”Sper să fie și la noi ca în alte state, să avem o lege a pensiilor valabilă pentru cel puțin 50 de ani. La noi, regulile se schimbă cu fiecare nou suflu guvernamental”, a comentat ministrul.

Ce se întâmplă cu cei care se pensionează anticipat

Ministrul Muncii a vorbit și despre categoria celor care se pensionează anticipat. Ce înseamnă aceasta?

Dacă o persoană nu are vârsta de pensionare, dar are stagiul de cotizare, se poate pensiona anticipat. În acest sens, e necesară o contributivitate de 35 de ani, la care se adaugă alți 8 ani.

Nu în ultimul rând, ministrul Turcan a precizat că 9,73 miliarde de lei au fost transferați către Pilonul II de pensii, suma reprezentând contribuția oamenilor.

Sursa foto: Raluca Turcan/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri