20 Iunie 2021

De ce Calea Lactee își pierde din viteza de rotație și care sunt efectele



Calea Lactee și-a pierdut din viteza de rotaţie. Se roteşte în jurul propriei axe cu viteza de 210 km/s, însă un nou studiu arată că de la formarea sa, în urmă cu aproximativ 14 miliarde de ani, galaxia şi-a pierdut cel puţin 24% din viteza de rotaţie. Adrian Șonka, astronom și coordonator al Observatorului din București, a explicat de ce se petrece acest fenomen și cu ce efecte.

„Noi știm că stelele se pot roti mai încet decât trebuie sau mai repede decât trebuie pentru că în jurul galaxiei noastre și a oricărei galaxii din Univers există materie întunecată. Pe noi, pe pământeni, sau pe oricine din galaxie nu ne-ar afecta cu nimic, dar este o altă dovadă că există materia întunecată, un tip de materie despre care putem spune mai mult ce nu știm decât ceea ce știm”, a completat astronomul.

Un mister prea puțin revelat
„Încă nu am descoperit din ceea ce este compus cam 70 la sută din Universul nostru. Ce vedem noi în jurul nostru, stele, galaxii, girafe (constelații - n.r.), orice, este compus din materie barionică, care reprezintă cam 20 la sută din toată materia din Univers. Iar noi acum am descoperit o dovadă în plus că există materie necunoscută, materia întunecată, care nu știm ce este”, a explicat Adrian Șonka.

„Galaxia noastră este atât de mare, încât noi abia am început să ne uităm așa, pe geam un pic, afară, pe stradă, cam așa ar fi”, mai spune astronomul.

El a mai spus, pentru Digi24, că telescopul spațial Hubble, despre care se vorbește zilele acestea că s-a defectat, nu prea ne ajută să vedem ce se întâmplă cu galaxia noastră mare, dar avem un alt telescop, care se numește Gaia și este al Agenției Spațiale Europene, cu care reușim să observăm cam 1.600.000.000 de stele și din mișcarea acestor stele putem să descoperim - și am descoperit - chiar subiectul despre care vorbim.



Citeste si