Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a anunţat că în cadrul şedinţei de guvern de miercuri a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în baza căreia persoanele care se deplasează în zone cu risc epidemiologic cunoscut, la revenirea în ţară şi intrarea în carantină vor beneficia de indemnizaţie pentru o perioadă de doar cinci zile, nu de 14 zile, aşa cum este prevăzut în prezent.

"Un element de noutate al ordonanţei se referă la persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, persoane care cunosc aceste condiţii la momentul iniţierii deplasării şi care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact pe teritoriul României, intră în concediu de carantină. Vor beneficia de indemnizaţie suportată din fond pentru o perioadă de cinci zile, faţă de 14 zile, cât este prevăzut în prezent", spune acesta.

Adrian Gheorghe a apreciat că este vorba despre o măsură menită să genereze responsabilitate, scrie Agerpres.

"Practic, în acest moment, statul român plăteşte din banii contribuabililor 14 zile oricui se întoarce dintr-o zonă de carantină, fără să facă discriminare privind circumstanţele în care s-a produs această deplasare. Acum, ordonanţa prevede foarte clar că pentru deplasări în interes personal, în care existau toate premisele cunoaşterii faptului că persoana asigurată se expune unui risc, la întoarcere se apreciază că e nevoie de o responsabilizare mai mare şi cuantumul scade, tocmai pentru a descuraja un comportament de călătorie care nu ţine cont de responsabilităţile de sănătate publică ale fiecăruia dintre noi", a precizat preşedintele CNAS.

El a subliniat că prevederile ordonanţei se aplică doar persoanelor care efectuează călătorii în interes personal.

Sursa foto: Perfect Gui / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri