Explozia de la Petromidia a dat mult de furcă pompierilor și cadrelor medicale, care au fost nevoite să intervină rapid și să stingă contra-cronometru incendiul. Într-o intervenție televizată, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că rapiditatea și profesionalismul celor care au intervenit au dus la evitarea unei catastrofe mult mai mari.

”A fost o intervenție dificilă și foarte riscantă pentru salvatori. Dacă nu exista o intervenție în timp util, nu reușeam să evităm o catastrofă mult mai mare”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Referitor la pompieri, Arafat a mai spus și că natura zonei (ținând cont și de existența centralei de la Cernavodă) îi face pe aceștia să fie pregătiți pentru intervenții mai dificile și de o altă specificitate, față de alte incendii.

Pentru moment, principala cauză a focului pare să fi fost o conductă fisurată, prin care curgea material inflamabil.

”Avem două mari direcții în prezent. Pe de o parte, dosarul penal, în urma decesului survenit, de care se ocupă poliția și cei de la criminalistică. Pe de altă parte, trebuie să știm care a fost cauza exactă a incendiului și dacă situația această ar fi putut fi prevenită”, a adăugat Arafat.

Șeful DSU a mai spus și că în zonă nu a fost înregistrat pericol de radiații, chiar dacă a fost semnalată o creștere a nivelului de noxe din aer.

Câți pompieri au participat la incendiu

Bilanțul final al victimelor este de șase persoane, astfel:

  • două persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafața corpului transportate cu două elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgență București,
  • două persoane cu diverse traumatisme transportate la spital,
  • o persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească.
  • o persoană dispărută care a fost găsită decedată.

Incendiul a fost localizat la ora 13:14, iar jurul orei 15:00 acesta a fost lichidat. Echipele au rămas în zonă, până la răcirea instalațiilor, pentru a preveni reizbucnirea incendiului.

Pentru gestionarea acestei situații de urgență, aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență Județene au acționat cu următoarele mijloace de intervenție :

  • 14 Autospeciale de stingere cu apa și spumă;
  • 3 Autocamioane de intervenție;
  • 4 motopompe de mică și mare capacitate;
  • 1 autospecială CBRN;
  • 1 autospecială transport victime multiple;
  • 1 ambulanța SMURD Terapie Intensivă Mobilă;
  • 6 ambulanțe SMURD Echipaj de Prim Ajutor;
  • 6 ambulanțe ale SAJ Constanța ( 1 echipaj C2 și 5 echipaje B2);
  • 2 elicoptere SMURD.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns s-a dispus alocarea de forțe suplimentare din cadrul ISU Călărași, ISU Galați, ISU Vrancea, ISU Ialomița, ISU Tulcea, ISU Brăila.

Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat la ora 16:20.

Sursa foto: ISU Constanța/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri