Echipa de investigare a Azomureș, împreună cu autoritățile IGSU București, ISU Mureș, Garda de Mediu Mureș, APM Mureș, IPJ Mureș și ITM Mureș, confirmă că explozia de la Azomureș a fost generată de cedarea unei porțiunii de sub sudura unei conducte, anunță reprezentanții Azomureș, printr-un comunicat de presă.

Conducta la care a apărut avaria face parte dintr-un sistem de conducte autorizat ISCIR pentru funcționare în data de 30.07.2013, având ultima verificare tehnică în utilizare în data de 16.01.2019, și scadența următoarei inspecții tehnice în utilizare fiind în data de 06.01.2022.

Sudura a fost verificată cu raze X în anul 2020, iar rezultatul a fost conform. Motivul cedării conductei va fi următoarea etapă a investigației și necesită o analiză realizată de către experți independenți. Rezultatele finale sunt așteptate în următoarele săptămâni.

Ca și până acum, vom continua să cooperăm complet transparent cu autoritățile care au atribuții în acest domeniu. Rezultatele finale ale investigațiilor vor fi prezentate public imediat ce vor fi finalizate.

Menționăm că evenimentul nu a avut impact asupra factorilor de mediu.

Înțelegem pe deplin preocuparea comunității locale în legătură cu acest eveniment și vrem să-i asigurăm pe toți cei interesați că vom continua să implementăm măsuri care pot să limiteze oricând escaladarea unui incident la oricare dintre instalațiile de pe platformă.

Prioritatea companiei rămâne siguranța angajaților și a comunității locale, iar felul în care a fost gestionat acest incident tehnic demonstrează eficacitatea măsurilor de oprire în caz de urgență. Materialul informativ pentru situații de urgență, distribuit cetățenilor din vecinătatea Azomureș, a avut rolul de a oferi informații asupra măsurilor care trebuie luate de către aceștia în timpul unei situații de urgență.

În activitatea noastră, unul dintre principiile de bază ale siguranței proceselor ține de reducerea probabilității și consecințelor unui accident. Astfel, Azomureș a realizat studii HAZOP (Hazard and Operability) pentru a identifica scenarii posibile de accidente și implementează în mod continuu măsuri de siguranță pentru prevenirea accidentelor. Instalațiile sunt verificate frecvent utilizând proceduri specifice identificării posibilelor riscuri. Probele de presiune au loc în timpul reviziilor generale și asigură depistarea posibilelor neconformități, înainte ca acestea să se producă. Toate procedurile, incluzându-le pe cele de oprire de urgență, au fost verificate și revizuite în timpul anului 2019, iar personalul a fost instruit. Toate procedurile au fost efectiv aplicate în timpul producerii evenimentului de astăzi, astfel încât instalația a fost oprită în condiții de siguranță.

În perioada modernizării instalațiilor Azomureș, au fost montate sisteme de interblocare în siguranță, care acționează independent de factorul uman. Acestea au funcționat corespunzător în timpul evenimentului.

În etapa următoare, toate componentele instalației unde a avut loc evenimentul vor fi supuse unei inspecții amănunțite și unui program de testări, care va dura câteva săptămâni. Pagubele din instalație sunt mai mici decât cele estimate inițial, iar costul exact al incidentului va fi stabilit ulterior, au mai transmis reprezentanții Azomureș.

Reamintim că miercuri, la o oră după miezul nopţii, la 01:02, a avut loc o explozie pe platforma Azomureş, la instalaţia Amoniac 3, care se afla în ultima fază a procesului de repornire, iar un bărbat de aproximativ 50 de ani a suferit o fractură de membru superior.

În urma evenimentului a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populaţiei din zona limitrofă a operatorului, potrivit Agerpres.

Sursa foto: Agerpres Foto/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri