Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut publice primele rezultate ale activității structurii de control special create, ”Comandamentul Litoral 2021”. Astfel, în perioada 1-8 iulie 2021, comisarii ANPC au efectuat 192 actiuni de control.

”După prima săptămână plină a Comandamentului, rezultatele consilierii operatorilor economici, care activează, în acest sezon, pe litoral, și-au făcut simțită prezența și, ca urmare a acestor verificări, au fost aplicate 204 avertismente, urmând ca micile probleme găsite să fie remediate în cel mai scurt timp, iar echipele ANPC să revină pentru a se convinge de acest lucru”, a declarat Claudiu Dolot, Președintele ANPC.

Totuși, în 31 de cazuri, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 142.400 lei.

Acestora li s-au adăugat 14 măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului pentru tot atâtea unități de alimentație publică de pe întreg litoralul.

De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman, produse alimentare în valoare totală de peste 22.000 lei și oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficiențelor constatate, produse în valoare totală de aproximativ 320.000 lei.

Ce nereguli a descoperit ANPC pe litoralul românesc

Cele mai importante abateri constatate de comisarii ANPC au fost:

  • Comercializarea sau utilizarea ca materie primă a unor produse alimentare cu data durabilității minimale/data limită de consum depășite
  • Utilizarea de aparate de măsură neverificate și neomologate
  • Nerespectarea condițiilor de depozitare precizate de producător pe eticheta produselor alimentare
  • Schimbarea stării termice a unor produse alimentare (materii prime și preparate), fără autorizarea specifică acestor operațiuni (din refrigerat în congelat sau recongelări)
  • Unitilizarea unor spații de producție neigienizate (cu mucegai, infiltrații în pereți etc.)
  • Utilizarea unor ustensile de bucătărie vechi, improprii, neprofesionale, care nu pot fi igienizate corespunzător și unor coșuri de deșeuri menajere fără capac.

Devenit tradițional, în perioada vacanțelor de vară, Comandamentul Litoral 2021, structură specială pentru protecţia consumatorilor, are ca scop prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor şi asigurării dreptului acestora de a fi informaţi.

Consumatorii aflați pe litoral, care constată nereguli în toată această perioadă, au la dispoziție numărul de telefon al CJPC Constanța, pentru a sesiza situațiile rapid.
Numărul de telefon este 0241.550.550.

Sursa foto: ANPC/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri