Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a declarat, la Oradea, că în prezent Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu are capacitatea de a interveni cu specialişti pentru decontaminarea şi ecologizarea zonelor poluate, aşa cum nu există nici cadrul legal sau fonduri pentru asemenea intervenţii.

Tánczos Barna a fost întrebat în conferinţă de presă care sunt demersurile pe care Ministerul Mediului le va face în urma cazului de la Sâniob, unde comisarii de mediu bihoreni au descoperit, în aprilie, aproape 200 de tone de gunoaie din materiale textile, plastic şi cauciuc în curtea unei firme din această comună. Cel puţin zece TIR-uri de gunoaie din Italia au fost aduse aici ilegal şi depozitate în condiţii precare şi insalubre, situaţie în care comisarii de mediu au făcut sesizare penală.

"Problema de la Sâniob este în atenţia mea de câteva lui. Şi le cer colegilor mei din minister de câteva săptămâni bune să-mi ofere soluţii pentru ecologizarea unor situri care prezintă contaminări, poluări, în urma unor fapte penale sau ilegalităţi comise de persoanele fizice sau juridice. Avem mai multe situaţii similare la nivel naţional. La momentul acesta există doar o soluţie teoretică prin care Agenţia pentru Protecţia Mediului ar trebui să intervină şi să soluţioneze problemele de genul Smârdan, de la graniţa dintre judeţele Tulcea şi Galaţi, unde zeci de mii de tone de deşeuri de origine animală au fost împrăştiate pe câmp. Sau contaminări în urma unor activităţi nelegale cu deşeuri. În momentul de faţă, Agenţia nu are capacitatea de a interveni cu o echipă de specialişti pentru decontaminare, ecologizare. Pe de o parte, nu au fost prevăzute niciodată fonduri pentru asemenea intervenţii, pe de altă parte, este reglementată doar sumar problema asigurării de mediu pentru acele companii unde se pot întâmpla asemenea situaţii", a precizat ministrul.

”Infracţionalitatea pe mediu are o caracteristică ieşită din comun şi care nu se compară cu niciun alt domeniu”

El a spus că se discută cu Ministerul Justiţiei un pachet de măsuri privind procedurile de cercetare penală în asemenea situaţii, menţionând că infracţionalitatea pe mediu are o caracteristică ieşită din comun şi care nu se compară cu niciun alt domeniu, deoarece probele dispar foarte repede. Iar probarea unor fapte penale, dacă nu se face imediat, în momentul contaminării, ulterior este foarte greoaie sau chiar imposibilă. Din acest motiv, a subliniat ministrul, multe dosare de cercetare penală se închid fără trimitere în judecată sau cei care sunt trimişi în judecată scapă fără pedeapsă.

"Sper ca din acest dialog cu Ministerul Justiţiei, unde domnul ministru ne este de un real sprijin, la fel ca şi echipele de la Ministerul Public şi de la Poliţie, să putem genera un pachet de act normativ care, pe de o parte, vine să pună în practică cele asumate prin Programul de guvernare şi, pe de altă parte, răspunde la foarte multe întrebări tehnice, punctuale, care vin din partea colegilor de la Garda forestieră, de la Garda de mediu, de la Agenţie", a precizat Tanczos Barna.

Prefectul judeţului Bihor a reclamat faptul că în judeţ au apărut în ultimul an alte 55 de depozite temporare de deşeuri, pe lângă cele 10 existente, care nu îndeplinesc minime condiţii de salubritate şi siguranţă. Potrivit ministrului, acestea au fost autorizate de Agenţia judeţeană de Mediu.

"Azi dimineaţă am primit răspunsul că legea nu permite o abordare mai strictă şi mai severă. Ceea ce vă pot promite este că aceste locaţii vor fi verificate una câte una şi documentaţiile lor, de asemenea. La Sâniob, s-a constatat pe procedura de autorizare o discrepanţă între două faze care ar trebui să se refere strict la aceleaşi coduri CAEN. Şi la Agenţia de Mediu s-a greşit. Nu s-a autorizat ceea ce s-a cerut sau ceea ce s-a avizat la început. Aceste greşeli procedurale îmi dau de gândit", a afirmat ministrul Mediului.

Sursa foto: Tánczos Barna/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri